Videospeler inladen...

Peter De Roover: "België gaat niet actief IS-vrouwen of hun kinderen repatriëren"

De regering is niet van plan om de Belgische IS-vrouwen die in een kamp in het noorden van Syrië vast zitten te repatriëren. Dat zegt N-VA-fractieleider in de Kamer, Peter De Roover, in "Terzake". Hetzelfde beleid geldt ook voor de kinderen. Oppositiepartij Groen vindt dat België die kinderen wel actief moet terughalen.

Onze collega Rudi Vranckx kon in het noorden van Syrië enkele Belgische vrouwen spreken die daar met hun kinderen vast zitten in een kamp dat door de Koerden wordt bewaakt. De vrouwen, die zich enkele jaren geleden bij IS aansloten, zouden liefst naar België terugkomen, zeker omwille van hun kinderen. De Koerdische overheid vraagt ook dat de westerse landen hun onderdanen komen halen, maar België is dat alvast niet van plan, zegt De Roover.

De vrouwen geven toe dat ze een fout hebben gemaakt, maar "wij gaan hen niet actief repatriëren", zegt De Roover. "Indien mensen met de Belgische nationaliteit zich aan een ambassade aanbieden, dan hebben wij een aantal internationaal rechterlijke verplichtingen. Dan komen zij desgevallend in ons rechtssysteem terecht en dan kunnen zij gestraft worden omdat zij naar ginder zijn getrokken."

"Geen enkel Europees land, en wij gaan dat ook niet doen, gaat actief mensen van ginder repatriëren. Zij hebben een keuze gemaakt en zij moeten de consequenties daarvan dragen. Wij moeten de Koerden in het noorden van Syrië steunen, maar je kan niet verwachten dat wij als land mensen die zeer bewust de keuze hebben gemaakt om naar Syrië te gaan, zouden gaan repatriëren. Dat is een stap te ver," zegt De Roover.

Kinderen

"Wat de kinderen betreft is het een ander verhaal", zegt De Roover.  Als de kans zich aandient, willen wij kinderen die niet ouder zijn dan tien jaar opvangen. Ook daar gaan wij niet actief op zoek naar die kinderen, maar als die zich in een situatie bevinden waar ze veilig kunnen worden beoordeeld, kan dat bekeken worden".

En het is niet zo dat wij die kinderen dan in de steek laten, zegt De Roover. "In eerste instantie is dat de verantwoordelijkheid van diegenen die naar daar getrokken zijn. Als die kinderen, eventueel met de hulp van hun grootouders, in de ambassade in Turkije of in ons land opduiken, dan is het nogal vanzelfsprekend dat wij die kinderen hier opnieuw alle kansen willen geven. Maar je kan niet verwachten dat wij actief in oorlogsgebied op zoek gaan naar die kinderen, dat zijn toch minder voor de hand liggende toestanden."

"Voor kinderen tot tien jaar gaan wij geen hinderpalen oprichten, maar we moeten wel beseffen dat volwassenen allemaal potentieel een gevaar uitmaken voor onze samenleving, daar moeten we ons heel bewust van zijn en dat betekent dat wij een goede middenkoers moeten vinden tussen een humaan optreden en anderzijds een potentieel gevaar weer in ons land binnenhalen", besluit De Roover.

Groen: "België moet kinderen naar hier halen"

Oppositiepartij Groen vindt dat België die kinderen wel actief naar hier moet halen. "Die kinderen hebben geen verantwoordelijkheid voor waar ze zitten", zei Groen-kopstuk Wouter Van Besien in "De afspraak". "De Belgische overheid moet Belgische kinderen beschermen", voegde hij eraan toe.

Hij benadrukte wel dat de vrouwen van IS-strijders en dus de moeders van die kinderen wel bestraft moeten worden. "Dit is geen amnestie. Zij hebben wel een verantwoordelijkheid en er zijn ernstige feiten gebeurd. Zij moeten bestraft worden, maar niet de kinderen."

Videospeler inladen...

Bekijk de volledig reportage uit "Terzake" die Rudi Vranckx maakte in het Al-Roj kamp:

Videospeler inladen...

Meest gelezen