Videospeler inladen...

Huiszoekingen in Gentse MSK en bij Cultuurschepen in zaak omstreden Russische kunst

Speurders van de politie hebben vandaag op verschillende plaatsen huiszoekingen verricht in het kader van het onderzoek naar de omstreden Russische kunst in het Gentse Museum voor Schone Kunsten (MSK). Die huiszoekingen vonden onder meer plaats in het MSK zelf en bij de Gentse schepen van Cultuur Annelies Storms (SP.A). De huiszoekingen zijn een gevolg van een strafklacht die de advocaten van een collectief van kunsthandelaars hebben ingediend.

Eerder vandaag raakte bekend dat er een huiszoeking was verricht in het Gentse MSK in het onderzoek naar de omstreden Russische kunst, ook wel de zaak-Toporovski genoemd. Er loopt momenteel een gerechtelijk onderzoek naar de echtheid van stukken die recent werden tentoongesteld in het MSK in Gent.

Drie speurders van de federale gerechtelijke politie vielen vandaag het museum binnen. Ook op verschillende andere plaatsen heeft de politie huiszoekingen gehouden. Een van die overige huiszoekingen vond plaats bij de Gentse schepen voor Cultuur Annelies Storms (SP.A).

De huiszoekingen kwamen er nadat advocaten van een collectief van internationale kunsthandelaars een strafklacht met burgerlijke partij hadden ingediend. Dat meldt hun advocaat Geert Lenssens aan VRT NWS. De kunsthandelaars beweren schade te lijden door de hele controverse over de al dan niet authentieke werken uit de Toporovski-collectie die in het MSK waren tentoongesteld. De heisa heeft de internationale kunstmarkt economische schade toegebracht en de museumwereld imagoschade berokkend, is hun conclusie.

Het gaat om kunsthandelaars uit New York en Londen. Ook een familielid dat het patrimonium beheert van een kunstenaar wiens werk op de tentoonstelling was te zien, stelt zich burgerlijke partij.

Tien gerenommeerde experten van de Russische kunst uitten begin dit jaar grote twijfels bij de echtheid van 26 Russische werken uit de avant-garde in het MSK. Het gaat om werken van onder meer Malevitsj en Kandinsky. De werken zijn intussen weggehaald, maar de zaak is juridisch dus zeker nog niet afgehandeld.

Audit naar De Zegher in gedrang door huiszoeking

Door de huiszoeking bij schepen Storms komt de audit naar het vooronderzoek door MSK-directeur Catherine de Zegher, die het Gentse stadsbestuur heeft aangevraagd, in het gedrang. "Alle stukken waarop ze zich moeten baseren zijn in beslag genomen", laat burgemeester Daniel Termont (SP.A) weten. Hij dringt er dan ook op aan om het gerechtelijk onderzoek en die audit af te wachten om te oordelen over het lot van De Zegher.

Meest gelezen