Videospeler inladen...

Trump wil doodstraf voor bepaalde drugssmokkelaars invoeren

De Amerikaanse president Donald Trump wil de drugs- en medicijnverslaving aanpakken. Maandag ontvouwt hij zijn plannen, die zijn nu al deels uitgelekt. Opvallend is onder meer zijn intentie om de doodstraf opnieuw in te voeren voor bepaalde vormen van drugssmokkel en handel in verdovende middelen.

Dat Trump voorstander is van de doodstraf voor drugssmokkelaars was al langer bekend. Volgens hem hebben individuele dealers soms duizenden doden op hun geweten. Nu wil de president echt werk maken van strengere straffen voor drugssmokkel en de handel in verdovende middelen. Hij wil onder meer bekijken wat mogelijk is om smokkelaars en dealers de doodstraf op te leggen. "Het ministerie van Justitie zal de doodstraf eisen voor drugssmokkelaars als het van toepassing is onder de huidige wetgeving", zei Witte Huis-medewerker Andrew Bremberg.

Hoe Trump dat voornemen in de praktijk zou willen toepassen, is nog niet bekend. In 31 van de 50 Amerikaanse staten staat de doodstraf momenteel nog in de grondwet als wettelijke bestraffing. Ook de federale overheid en het leger hebben het recht mensen ter dood te veroordelen. In 2017 werden in 8 staten 23 veroordeelden geëxecuteerd. 39 mensen werden ter dood veroordeeld in 14 staten en de federale overheid.

Opiumverslaving aanpakken

De president zal zijn nieuwe plan maandag voorstellen tijdens zijn eerste bezoek aan New Hampshire, een staat die erg hard getroffen wordt door de opioïdencrisis in de Verenigde Staten. Dat bevat drie luiken: het verminderen van het aantal voorgeschreven legale opiaten, het afsnijden van de stroom aan illegale drugs, en het inzetten op betere zorg en ontwenning.

Zo zullen eerstehulpverleners worden uitgerust met medicijnen die een overdosis met opiaten kunnen tegengaan, maar zal er bijvoorbeeld ook harder worden opgetreden tegen drugsdealers en -smokkelaars. Daarnaast vraagt Trump het Congres om de beperkingen van Medicaid met betrekking tot drugsverslaafden te verminderen.

Doel is ook om het aantal opiaten dat wordt voorgeschreven met een derde te verminderen in drie jaar tijd. Daarvoor zal onder meer een nationale databank worden opgericht waarin alle voorschriften worden opgenomen, om een overzicht te krijgen van de mensen die meerdere voorschriften aanvragen.

Meest gelezen