Videospeler inladen...

Unicef roept regering op om oplossing te zoeken voor kinderen IS-strijders in Irak en Syrië

Unicef wil dat ons land dringend iets doet voor de ongeveer 140 kinderen van Belgische IS-strijders die vastzitten in Syrië en Irak. Die kinderen zijn slachtoffers en geen daders, vindt de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties.

Unicef doet de oproep naar de regering als reactie op de reportage van VRT-journalist Rudi Vranckx, die enkele moeders kon interviewen in een vluchtelingenkamp. Volgens de laatste cijfers zouden zo'n 140 Belgische kinderen vastzitten in de regio.

Die kinderen zijn geen daders, maar slachtoffers, stelt Unicef. "Het enige wat men hen kan verwijten, is dat ze grootgebracht zijn in families waar een IS-strijder deel van was", zegt Geert Cappelaere, regionaal directeur van Unicef in het Midden-Oosten. "We kunnen hen niet verantwoordelijk stellen voor soms extreem geweld dat hun familieleden hebben gepleegd. We mogen ook hun toekomst niet hypothekeren wegens zaken waar zij helemaal niet verantwoordelijk voor zijn."

"Nog geen contact vanuit België"

En dus moet er een oplossing komen voor hen, zegt de organisatie.  "Kinderen zijn kinderen en we moeten die kinderen helpen." Unicef werkt daarvoor samen met de Syrische en Iraakse autoriteiten en landen waar die kinderen vandaan komen, zoals ons land.

Sommige landen hebben zelf contact opgenomen met Unicef, maar België zou dat nog niet gedaan hebben. "Bij mijn weten is er nog geen contact geweest vanuit België voor kinderen van Belgische families. Maar wij blijven als organisatie heel erg bereid om met wie dan ook naar een oplossing voor die kinderen te zoeken."

Cappelaere wil niet gezegd hebben dat ons land niets onderneemt voor die kinderen. Maar "als er iets gebeurt en dat kan perfect zijn, dan weten wij daar in elk geval niets van". Onlangs is wel beslist dat kinderen onder de 10 jaar sowieso recht hebben om terug te keren.

Unicef beseft dat het niet eenvoudig is om die kinderen te helpen en heeft begrip voor de landen die ermee geconfronteerd worden. "Het is heel erg ongewoon en heel erg complex om een oplossing voor hen te zoeken. Het vergt politieke moed om in dit soort dossiers een weg vooruit te helpen garanderen voor die kinderen."

Maar zo'n oplossing moet ten alle tijden mogelijk zijn, stelt Cappelaere. Intussen staat Unicef de kinderen in de kampen wel enigszins bij. "We proberen de omstandigheden van het grootbrengen van die kinderen in die centra zo goed mogelijk te houden."

Meest gelezen