Videospeler inladen...

Staatsveiligheid: "We hebben geen totale catalogus waar alle Belgen zich in Syrië en Irak bevinden"

145. Zoveel minderjarigen met een Belgische vader of zitten er nog in het conflictgebied in Syrië en Irak. Maar waar zij en hun moeders zich bevinden, is niet altijd duidelijk. "We hebben geen totale catalogus waar elke identiteit, elke verblijfplaats en elk detentiekamp waar mensen zich bevinden, genoteerd staan", zegt Jaak Raes, topman van de Staatsveiligheid in een interview met VRT NWS. 

Volgens OCAD, het orgaan dat de dreiging in ons land analyseert, verblijven er nog zo'n 145 minderjarigen, met een Belgische vader of moeder, in het conflictgebied. Maar waar is niet altijd duidelijk. Dat zegt Jaak Raes, topman van de Staatsveiligheid. 

"We hebben geen totale catalogus waar elke identiteit, elke verblijfplaats en elk detentiekamp waar mensen zich bevinden, genoteerd staan. We krijgen daar fragmentaire informatie over toegestuurd. Dat hebben we natuurlijk ook te danken aan de goede informatie-uitwisseling met de coalitietroepen."

Volgens Raes moeten de veiligheidsdiensten nu vooral focussen op die goede informatie-uitwisseling. "Het is niet zo dat wie nu in een aantal detentietoestanden zit, zomaar vrij door Europa kan reizen. Er zijn een aantal grendels voorzien om die bewegingen op te volgen, dunkt me. We proberen ons best te doen om dat zicht te hebben en te houden."

Het interview met de topman van de Staatsveiligheid werd vorige week al opgenomen en is dus geen reactie op de reportage van VRT-journalist Rudi Vranckx. Een langer interview met Jaak Raes kan u vanavond zien in "Terzake" op Canvas.

Meest gelezen