Videospeler inladen...

Wat is het Atlantic College in Wales waar prinses Elisabeth gaat studeren?

Kroonprinses Elisabeth gaat na de zomer aan het UWC Atlantic College in Wales in het Verenigd Koninkrijk studeren. Wat voor school is dat? En welk onderwijs zal de oudste dochter van koning Filip krijgen?

Al heel haar schoolloopbaan volgt kroonprinses Elisabeth les in het Nederlands aan het Sint-Jan Berchmanscollege in Brussel, maar daarin komt over enkele maanden verandering: de troonopvolger trekt het Kanaal over voor een tweejarige opleiding aan het UWC Atlantic College in Wales in het Verenigd Koninkrijk als voltooiing van haar middelbaar.

Beluister: VRT-journalist Jan Ouvry over het Atlantic College

UWC staat voor United World Colleges, een internationale scholengroep die in 1962 door de Duitser Kurt Hahn is opgericht. Intussen telt de groep meer dan 10 scholen wereldwijd, maar het Atlantic College was destijds de allereerste school.

Ook VRT-journalist Jan Ouvry liep ooit school aan het Atlantic College. "Het was een van de mooiste tijden uit mijn leven", vertelt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Het Atlantic College biedt een mix van studeren en activiteiten. Enerzijds kun je er een diploma behalen dat wereldwijd toegang tot universiteiten geeft, anderzijds moeten leerlingen aan dienstverlening doen. Dat kan bijvoorbeeld kustreddingsdienst zijn, maar ook sociale dienst zoals bejaarde mensen gezelschap houden."

"Kurt Hahn was een Duitse Jood die in 1933 met het naziregime in botsing kwam en naar het Verenigd Koninkrijk uitweek", zegt hij over de oprichter. "Hij was een pedagoog. Een van zijn basisideeën was jongvolwassenen heel vroeg verantwoordelijkheid te geven."

De UWC staan erom bekend jonge mensen uit heel de wereld en uit verschillende culturen samen te brengen om zo wederzijds begrip te stimuleren. De leerlingen zijn erg divers, zegt Ouvry. "Het gaat van arbeiderskinderen tot kinderen uit rijke gezinnen. Ruim de helft van de leerlingen studeert met een studiebeurs."

"De campus is rond een kasteel uit de 12e eeuw gebouwd. Het is ooit gerestaureerd door de Amerikaanse krantenmagnaat William Randolph Hearst. Hij wou er samen met zijn vriendin gaan wonen en haalde mooie stukken uit kastelen en abdijen uit heel Europa naar het kasteel. Toen de vriendin het resultaat zag, vond ze het maar niks. Hij heeft het dan maar verkocht."

Meest gelezen