gemeente-en-stadsmonitor.vlaanderen.be

Hoe tevreden bent u met uw gemeente? Grasduin zelf in de resultaten van de stadsmonitor

Bijna 80 procent van de Vlamingen is tevreden met zijn buurt of gemeente. Niet de Antwerpenaren, maar de Bruggelingen zijn het fierst op hun stad. Het Mechelse bestuur geniet het meeste vertrouwen. En aan de fietspaden is nog wel wat werk. Het zijn enkele resultaten uit de gemeente- en stadsmonitor van de Vlaamse overheid waarin wordt gepeild naar de tevredenheid van de inwoners.

Inwoners van de 295 gemeenten en 13 centrumsteden konden vorig jaar een vragenlijst invullen over hoe tevreden ze zijn over hun stad of gemeente. "Een van de voornaamste conclusies is dat een grote meerderheid van de burgers graag in zijn gemeente of stad woont", stelt het Vlaams Agentschap Binnenlands Bestuur.

De monitor leert namelijk dat 79 procent van de inwoners tevreden is met de eigen buurt en 76 procent met de gemeente. De Vlaamse gemeente met de grootste groep tevreden inwoners is De Pinte in Oost-Vlaanderen. (90 procent). U kunt de tevredenheid in uw gemeente nagaan in onze module:

(lees verder onder grafiek)

In de monitor werd er ook gepeild naar de fierheid en daar scoort Brugge met 84 procent het best van de centrumsteden. De mensen uit Turnhout zijn het minst trots op hun stad. De Kempische stad zit met 44 procent een heel stuk onder het Vlaamse gemiddelde van 69 procent.

Vertrouwen in het bestuur is traditioneel een moeilijk punt. Het Vlaamse gemiddelde zit volgens de monitor op 35 procent. Van de centrumsteden krijgt enkel Mechelen met 52 procent een voldoende wat betreft "veel vertrouwen". Ten opzichte van de vorige bevraging in 2014 zijn Gent (van 48 naar 40 procent) en Brugge (van 36 naar 27 procent) een sterke daler daar.

Ook de verkeersveiligheid is voor heel wat Vlamingen nog een issue. Slechts iets meer dan de helft van de inwoners vindt dat de fietspaden goed onderhouden zijn. Dat is amper een verbetering ten opzichte van de vorige stadsmonitor. Fietsers voelen zich het veiligst in Genk (72 procent), dat is een eind boven het Vlaamse gemiddelde (52 procent) en het gemiddelde voor de centrumsteden (57 procent).  In alle 13 centrumsteden is er een negatieve evolutie voor wat betreft verkeersveiligheid van de buurt voor kinderen.  Amper 1 op de 3 Vlamingen vindt het veilig voor kinderen om zich te verplaatsen met de fiets of te voet.

Bekijkt u vooral zelf de resultaten.  Voor de 13 centrumsteden kan dat in de stadsmonitor zelf. Maar u kunt ook per gemeente de resultaten van de bevraging raadplegen, via de website van de gemeente- en stadsmonitor.  Daar kunt u ook uw eigen rapport samenstellen en vergelijken.

Meest gelezen