AP

Weinig felicitaties van westerse leiders voor Poetin

Staatshoofden wereldwijd feliciteren president Poetin met zijn verkiezingsoverwinning van gisteren. Maar op felicitaties vanuit westerse hoek heeft Poetin toch even moeten wachten.

Staatshoofden uit de hele wereld brachten vandaag al hun felicitaties over aan president Poetin, die gisteren herverkozen werd als president van de Russische Federatie. Zo liet de Chinese president Xi Jinping in zijn boodschap met gelukwensen weten dat het partnerschap tussen China en Rusland "op het beste niveau ooit is". Ook de leiders van Iran, Kazachstan, Wit-Rusland, Venezuela, Bolivia, Cuba en Japan feliciteerden Poetin al met zijn overwinning.

Lange stilte vanuit westerse hoek

Vanuit westerse hoek bleef het echter opvallend lang stil. Enkel Duitsland heeft tot nu toe zijn felicitaties overgebracht. De Duitse bondspresident Steinmeier benadrukte echter ook dat hij hoopt dat Poetin tijdens deze vierde ambtstermijn weer zal inzetten op een normalisering van de relaties tussen Duitsland en Rusland en op vreedzame relaties met de Europese Unie.

Frankrijk heeft officieel nog niet gereageerd, maar Marine Le Pen van het Front National heeft Poetin wel al gefeliciteerd met zijn overwinning, die volgens Le Pen de "stabiliteit en democratische basis van Rusland" illustreert.  

Groot-Brittannië, dat sinds de vergiftigingszaak van de Russische ex-spion Skripal op gespannen voet leeft met Rusland, heeft laten weten dat ze pas zullen reageren op de resultaten van de verkiezingen als het observatierapport van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) af is. De OVSE onderzoekt of de verkiezingsresultaten in Rusland wel legitiem zijn en in welke mate er sprake is van verkiezingsfraude. 

Eerder al liet de OVSE weten dat de presidentsverkiezingen in Rusland algemeen beschouwd correct verlopen zijn, ondanks een gebrek aan concurrentie en gerapporteerde onregelmatigheden om de opkomst te verhogen. 

Meest gelezen