Archieffoto: klimaatbetoging in de Duitse stad Bonn.
AFP or licensors

Wereldbank: "Tegen 2050 potentieel meer dan 140 miljoen klimaatmigranten"

Tegen 2050 zullen er in drie gebieden ter wereld potentieel meer dan 140 miljoen mensen uit ontwikkelingslanden emigreren tengevolge van de effecten van de klimaatverandering. Die waarschuwing staat te lezen in een nieuw rapport van de Wereldbank.

In Afrika ten zuiden van de Sahara schat de Wereldbank het aantal potentiële klimaatmigranten op 86 miljoen tegen 2050, als er niets gedaan wordt tegen de klimaatverandering. In Zuid-Azië zouden dat er 40 miljoen zijn en in Latijns-Amerika 17 miljoen.

Het gaat dan om mensen die vluchten voor de effecten van de opwarming van onze planeet, zoals een daling van de landbouwproductie, een tekort aan water en de stijging van de zeespiegel.

"Elke dag wordt klimaatverandering een krachtiger economische, sociale en existentiële bedreiging", beklemtoont Kristalina Georgieva, directeur-generaal van de Wereldbank. Klimaatverandering is onweerlegbaar een "motor van migratie" geworden, belsuit de Wereldbank.

Meest gelezen