Videospeler inladen...

Wouter Van Besien: "Antwerpse war on drugs is mislukt"

De "war on drugs" van het Antwerpse stadsbestuur is volledig mislukt. Dat zegt Wouter Van Besien, de lijstrekker van Groen in Antwerpen, in "De afspraak". Hij pleit voor een ander beleid.

"Er is vijf jaar geleden door de burgemeester en het stadsbestuur een "war on drugs" afgekondigd als een van de prioriteiten, maar als je nu ziet wat het resultaat daarvan is, dan kan je alleen maar objectief vaststellen dat het volledig mislukt is", zegt Van Besien. "Er is nog nooit zoveel cocaïne via de haven binnengekomen, ook wat het gebruik betreft is Antwerpen de cocaïnehoofdstad van Europa en het aantal gewelddadige incidenten neemt toe. "

Van Besien pleit voor een andere aanpak. "Ik denk dat er veel meer evenwicht moet komen tussen drie zaken: preventie, repressie waar nodig en zorg. De preventie is nodig voor de gebruikers, die blijven nu volledig uit beeld. Het gaat om gebruikers die in de hippe tenten, in het uitgaansleven zitten, maar die laat men volledig met rust. Men moet proberen zorgen dat er veel minder vraag naar cocaïne is", zegt Van Besien.

"Uiteraard moet er ook repressie zijn en moeten zware misdadigers hard worden aangepakt, maar als je er geen drietrapsraket van maakt en ook de vraag aanpakt met preventie en een goede zorg biedt, dan blijf je met het probleem zitten", besluit Van Besien.

Meest gelezen