Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"153 miljoen levens redden als we CO2-uitstoot versneld reduceren"

We kunnen wereldwijd 153 miljoen vroegtijdige overlijdens voorkomen als we versneld beginnen aan de afbouw van onze CO2-uitstoot. Dat hebben wetenschappers berekend aan Duke University, een onderzoeksuniversiteit in Durham, North Carolina (VS).

Het zou de eerste keer zijn dat de projectie op zo'n grote schaal is gemaakt, grootstad per grootstad. De onderzoekers hebben zich namelijk geconcentreerd op 154 van 's werelds grootste metropolen.  In het klimaatakkoord van Parijs is afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 (of maximum 2) graden, en daarvoor moet de uitstoot van CO2 drastisch omlaag. Momenteel wordt nog steeds nagedacht over de concrete uitwerking, en discussiëren de verschillende landen en overheden over wie wat moet doen. 

Van de onderzoekers mag het allemaal wat sneller. Immers, als er vaart wordt gemaakt, kunnen miljoenen levens gered worden. Volgens de studie kan dat op elk continent, met de grootste winst in Azië en Afrika. 

Calcutta en Delhi zouden het meeste levens kunnen sparen

Heel concreet zouden Calcutta en Delhi er het meest op vooruitgaan, met respectievelijk 4,4 en 4 miljoen mensenlevens. In totaal zouden 13 andere Aziatische of Afrikaanse steden één miljoen of meer levens kunnen redden. Voor steden als Mexico City, Los Angeles, New York en Moskou komt de becijfering uit op verschillende tienduizenden. 

De lagekosten-aanpak kijkt enkel naar de energiesector, niet naar de mensenlevens

Drew Shindell, professor Earth Sciences aan Duke, vindt het jammer dat in de huidige CO2-discussies vooral aan de economische kant van de zaak wordt gedacht, en daardoor pas op de langere termijn.

"De lagekosten-aanpak kijkt enkel naar hoeveel het zal kosten om de energiesector om te vormen. Die aanpak houdt geen rekening met de menselijke kost van 150 miljoen levens, of met twee andere voordelen", zegt hij. Die zijn volgens Shindell de volgende: als we meteen de CO-uitstoot zwaar verminderen, beperken het klimaatrisico op lange termijn, en moeten we in de verdere toekomst niet meer gaan naar technologieën om CO2 te verwijderen. 

Hoe realistisch is die anderhalve graad nog?

Het onderzoek werd mee gesteund door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. In hun simulatie zijn de onderzoekers uitgegaan van drie scenario's: van een afbouw die pas later op gang komt en de opwarming tot 2 graden beperkt, tot een versnelde CO2-afbouw die leidt tot 1,5 graden (die eerste optie lijkt momenteel de meest realistische, nvdr.) Dan werd een projectie gemaakt op basis van huidige bekende modellen van sterftes door luchtvervuiling. 

Intussen gaan de jaren voorbij, en lijkt het niet erg waarschijnlijk dat de doelstelling van Parijs nog wordt gehaald. De laatste berichten over een versneld effect aan de zuid- en noordpool lijken die these te ondersteunen. Meer nog, volgens sommige onderzoekers zou het tegen 2100 zelfs 6 graden warmer kunnen  worden. 

Meest gelezen