Videospeler inladen...

"Dit is heel erg vervelend voor minister Vandeput, dit gaat over vertrouwen"

Kan minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) zijn generaals nog vertrouwen? Het is de hamvraag nadat is gebleken dat een rapport over de langere levensduur van de Belgische F-16's niet tot bij de minister is geraakt. "Wat je hoort is een vertrouwensbreuk op dit ogenblik tussen de minister van Defensie en het departement Defensie", zegt VRT-defensiespecialist Jens Franssen. 

Dat minister Vandeput niet op de hoogte is gebracht van het rapport, is heel erg vervelend voor hem. "Dit gaat namelijk over vertrouwen", aldus VRT-journalist Jens Franssen. De commissie Defensie kwam vanmiddag speciaal bijeen over de kwestie en Franssen stelde de minister de vraag "Gelooft u uw generaals nog?".

Het antwoord van Vandeput was veelzeggend: "Euh... ja. Ik zal wel moeten zeker? Laat ons nu maar eerst alles tegen het licht houden. Ik wil hier elke kei omkeren. We nemen daartoe ook maatregelen. Ik heb aan de chef Defensie gevraagd om een overzicht te maken van al hetgeen gebeurd is en ik zal ook een externe audit laten gebeuren."

"Wat je dan hoort, is eigenlijk een vertrouwensbreuk op dit ogenblik tussen de minister van Defensie en het departement Defensie", luidt de conclusie van Jens Franssen.

"Ook hogere officier bij geadresseerden"

Vraag is dan wie op de hoogte was van het rapport en waarom men besliste om het niet aan de minister door te spelen. "We weten alvast wie er niet op de hoogte was", aldus Franssen. "De minister en de stafchef. Dat laatste is ook een stukje vreemd."

VRT-journalist Jens Franssen kreeg het rapport ook in handen. "Je ziet daar een aantal mensen in het vakje van de geadresseerden. Daar staat bijvoorbeeld ook een hogere officier bij. Dan moet je gaan kijken in de keten van wie aan wie zou moeten gerapporteerd hebben."

In dat licht viel een ding op tijdens de commissie Defensie vandaag. "Naast minister Vandeput zaten een aantal generaals. Wie er niet bij zat, was de generaal van de luchtmacht Frederik Vansina", zegt Jens Franssen. "Het lijkt er een beetje op alsof de hete aardappel momenteel in zijn schoot ligt. Grote vraag is of hij wist van dat onderzoek. Als zo iemand op dat niveau dat weet, verwacht je dat hij dat zou doorgeven. Maar vandaag is dat nog helemaal onzeker. "

Meest gelezen