1.300 havenjobs in Oostendse voorhaven tegen eind 2018

Enkele jaren geleden mikte Oostende op 1.000 jobs in de voorhaven. Vandaag stelt de kuststad die prognose bij tot 1.300 jobs tegen eind 2018. Dat heeft burgemeester Johan Vande Lanotte (sp.a) gezegd. Eind 2017 waren er 1.191 werkkrachten actief in de voorhaven.

De toename zit hem vooral in de bouw en het onderhoud van de windmolenparken op zee. In 2008 werkten maar 12 havenarbeiders in die sector. Intussen zijn er dat 466. En dat is dan nog zonder de 300 tijdelijke, vooral buitenlandse, werknemers en de 64 bemanningsleden van onderhoudsschepen. Ook mensen in de visserijsector zijn niet meegerekend.

Het aantal jobs in de sector zal normaal nog verder stijgen. Dit jaar wordt het park Rentel gerealiseerd, volgend jaar Norther en daar komen nog Seastar en Mermaid bij. Oostende is daarmee een van de belangrijkste "Energy Ports" of energiehubs van Europa geworden.

Vernieuwde ferrylijn

Er komen ook 60 werkkrachten bij voor de vernieuwde ferrylijn tussen Oostende en Ramsgate. De opstart was aanvankelijk voorzien voor het voorjaar, maar het contract met Ramsgate is nog niet rond. Het is nog niet duidelijk wanneer de lijn wordt opgestart.

Meest gelezen