Videospeler inladen...

Adjunct-kabinetschef Vandeput vorig jaar ontslagen wegens contacten met straaljagerbouwer Lockheed-Martin

In december vorig jaar heeft minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) zijn adjunct-kabinetschef de laan uitgestuurd. Reden: de man solliciteerde bij straaljagerbouwer Lockheed Martin. Onderzoek heeft uitgewezen dat er geen gevoelige informatie werd gelekt.

Het nieuws van het ontslag is aan het licht gekomen in de marge van de Kamercommissie Defensie waar het omstreden rapport over de verlenging van de levensduur van de F-16's werd besproken. Lockheed-Martin is een van de kandidaat-producenten voor de nieuwe gevechtsvliegtuigen die de oude F-16's moeten vervangen.

Kennelijk had Simon Put, die tot eind vorig jaar werkte als adjunct-directeur bij het ministerie van Defensie,  contacten met Lockheed Martin in verband met een nieuwe job. "Op dat ogenblik heb ik onmiddellijk de samenwerking verbroken", zegt minister Steven Vandeput daarover in "Terzake". De kabinetsmedewerker van Vandeput had een aantal zaken over die contacten ook niet aangegeven in het transparantieregister.

Er werd een externe audit gedaan van het telefoon- en mailverkeer van Simon Put.  "Er is daarbij vastgesteld dat er op geen enkele manier contact was geweest dat rechtstreeks verband hield met het dossier (van de vervanging van de F-16's) waardoor dat dossier ook niet gecompromitteerd is", aldus de minister. "Er staan dan ook sterke schotten tussen ons kabinet en het team dat bezig is met de vervanging van de F-16's", klinkt het.

Meest gelezen