Belgisch vastgoed ruim drie keer meer waard dan hele economie

Het Belgisch vastgoed in handen van particulieren is zo'n 1.412 miljard euro waard. Dat berekende het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR). Het bedrag is goed voor maar liefst 334 procent van het bruto binnenlands product (bbp, het totaal aan geproduceerde goederen en diensten in ons land). Het bedrag ligt ook een pak hoger dan het netto financieel vermogen van particulieren, dat op 1.066 miljard euro wordt geraamd.

Het INR heeft naar eigen zeggen voor het eerst de oefening rond de waarde van grondpercelen gemaakt, voor de periode 2005-2016.

Het vastgoedvermogen van de Belg bestaat voor ruim 60 procent uit grond en net geen 40 procent uit gebouwen. Het overgrote deel (74,2 procent) zijn residentiële bebouwde gronden, naast 6,3 procent overige bebouwde grond (bijvoorbeeld winkels of bedrijven), bouwgrond (5 procent), landbouwgrond (4,5 procent) en overige gronden (5,6 procent).

De totale waarde aan grond wordt op 863 miljard euro geschat, of bijna een verdubbeling tegenover 2005 (496 miljard euro). De gemiddelde groei op jaarbasis bedraagt zo'n 5,2 procent. De voorraad aan gebouwen bij particulieren is dan weer zo'n 549 miljard euro waard. Het gaat bijna volledig (97 procent) om woongebouwen. In 2005 waren die 369,2 miljard euro waard.

Meest gelezen