Galton-Fenzi

Beroemde Totten-gletsjer groter risico voor stijging zeespiegel

De Totten-gletjser, één van de grootste van Antarctica, drijft voor een groter stuk op de oceaan dan tot nu toe werd aangenomen. Dat hebben wetenschappers vandaag bekendgemaakt. Omdat de gletsjer aan het smelten is door de klimaatopwarming, vormt hij een groter gevaar voor de kuststreken dan we dachten. 

Dr. Ben Galton-Fenzi en zijn team hebben de hele zomer doorgebracht op Antarctica om de reusachtige Totten-gletsjer te bestuderen. Wegens zijn omvang - de oppervlakte van Frankrijk - heeft de gletsjer een groot aandeel in de stijging van de zeespiegel en daarom wordt hij voortdurend in de gaten gehouden. "

Seismologische golven

Dat aandeel is nu nog wat toegenomen, hebben de wetenschappers ontdekt. De Totten-gletsjer ligt gedeeltelijk op rotsen en drijft voor een deel op de oceaan. Dankzij kunstmatig opgewekte seismologische golven konden de onderzoekers doordringen in een paar kilometer ijs en zo de structuur van de gletsjer ontdekken. Ze hebben nu gezien dat het stuk van de Totten-gletsjer dat op rotsgrond ligt, kleiner is dan altijd werd aangenomen. Er kan dus meer ijs smelten door het contact met het opwarmende water van de oceaan. 

Zeespiegel ligt al 20 cm hoger dan dertig jaar geleden

"Sinds de jaren 1900 is het zeeniveau wereldwijd met 20 cm gestegen", zegt Dr. Galton-Fenzi, "en tegen het einde van de eeuw zal er naar schatting een meter bij zijn gekomen. Maar die projectie is geen zekerheid, daarom is het zo belangrijk dat we gletsjers zoals Totten nauwgezet volgen. Wat we nu ontdekt hebben kan verklaren waarom de gletsjer recent sneller is gesmolten."

Meest gelezen