Videospeler inladen...

Cambridge Analytica: Britse parlement roept Mark Zuckerberg op om te komen getuigen

Een Britse parlementscommissie wil dat Facebook-baas Mark Zuckerberg voor het parlement verschijnt om uitleg te geven over het dataschandaal rond Cambridge Analytica. Ook het Europees Parlement heeft hem een uitnodiging gestuurd. Intussen blijft het aandeel van Facebook achteruitgaan.

De gegevens van 50 miljoen gebruikers van Facebook werden stiekem doorgespeeld aan het databedrijf Cambridge Analytica en gebruikt om Amerikaans president Trump de verkiezingen te helpen winnen. Daarrond draait het dataschandaal dat Facebook in nauwe schoentjes brengt.

Cambridge Analytica is gevestigd in Londen en dus mengt ook de Britse politiek zich in de zaak. Het conservatieve parlementslid Damian Collins, voorzitter van de Commissie Cultuur, Media en Sport, heeft Zuckerberg aangeschreven met de vraag om voor het parlement te komen getuigen. Hij krijgt een week de tijd om te antwoorden. 

In de brief zegt Collins dat hij Facebook herhaaldelijk gevraagd heeft hoe bedrijven omgaan met gegevens van het sociale netwerk, en dan in het bijzonder of die gegevens zonder toestemming van gebruikers werden gebruikt. "De antwoorden van jullie vertegenwoordigers hebben het risico  onderschat, en ze waren misleidend", schrijft hij.

Ook het Europees Parlement heeft Zuckerberg intussen uitgenodigd om uitleg te komen verschaffen. "Facebook moet de vertegenwoordigers van 500 miljoen Europeanen verduidelijken dat hun persoonlijke gegevens niet gebruikt worden om de democratie te manipuleren", zo tweette parlementsvoorzitter Antonio Tajani.

Aandelenkoers blijft zakken

Het aandeel van Facebook op de technologie-index Nasdaq gaat vandaag verder achteruit. Het aandeel staat rond 17.30 uur onze tijd 4,5 procent in het rood, na een tuimeling van 6,8 procent gisteren. Die 6,8 procent kwam neer op een waardeverlies van maar liefst 29 miljard euro.

Zuckerberg heeft nog zo'n 16 procent van de aandelen in handen van Facebook. Zijn persoonlijk fortuin daalde gisteren met meer dan 4 miljard euro. En vandaag komt daar dus nog een pak bij.

"Privacywaakhond is onderzoek gestart"

De Amerikaanse privacywaakhond FTC zou bovendien met een onderzoek gestart zijn naar de zaak rond Cambridge Analytica, zo berichten Amerikaanse media als Bloomberg en The New York Times op basis van een bron dicht bij het dossier. De FTC kan boetes opleggen van 40.000 dollar per inbreuk, wat in totaal tot een miljoenenbedrag zou kunnen leiden.

Videospeler inladen...

Meest gelezen