Videospeler inladen...

Crombez komt met mail: "Kolonel Van Pee wist minstens sinds 10 mei 2017 van rapporten F-16"

Volgens SP.A-voorzitter John Crombez was kolonel Harold Van Pee - die het vervangingsdossier van de F-16's leidt - wel degelijk op de hoogte van de rapporten over de langere levensduur van de gevechtsvliegtuigen. Crombez bracht een mail mee naar "De afspraak" die dat moet bewijzen. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) verklaarde eerder vandaag nog dat Van Pee niet op de hoogte was. Crombez begint naar eigen zeggen meer en meer te twijfelen aan de minister. 

Het was oppositiepartij SP.A die vandaag met een rapport naar buiten kwam dat de Belgische F-16's langer zouden kunnen vliegen. Een belangrijk element in de procedure rond de dure vervanging van onze gevechtsvliegtuigen. Bevoegd minister Steven Vandeput bleek niet op de hoogte te zijn gebracht van het bestaan van dat rapport. SP.A-voorzitter Crombez plaatst daar vraagtekens bij.

"Vanmorgen vroeg was mijn vermoeden dat een aantal mensen in de legertop het achtergehouden hebben", zegt Crombez in "De afspraak" op Canvas. "Ik heb geen bewijzen dat de minister het wist. Als hij het allemaal niet wist, is dat bijna een zware beroepsfout. Ik ben met de loop van de commissie (waar minister Vandeput meer uitleg is komen geven, nvdr.) en de uitspraken van de minister wel gaan twijfelen. We gaan zien wie wat weet." Maar de SP.A-voorzitter denkt naar eigen zeggen dat Vandeput mogelijk toch iets wist. 

"Met zekerheid zijn er een aantal mensen binnen de top van Defensie die wisten dat er andere informatie was dan hetgeen in het Parlement is meegedeeld", stelt John Crombez. "Maar ik ben ook meer beginnen twijfelen over de minister. Zo'n groot dossier en zoveel geld. We hebben wetten, regels, een inspectie van Financiën. En toch heeft Defensie informatie achtergehouden. Ofwel wist de minister meer dan dat hij tot nu toe gezegd heeft. En als ik zie hoeveel onjuistheden hij ook vandaag op mekaar blijft stapelen, dan zitten we met een groot probleem op het ministerie van Defensie."

"Onjuistheden"

"Onjuistheden", dan gaat het volgens Crombez onder meer over kolonel Harold Van Pee die het dossier van de vervanging van de F-16's leidt. "De minister zegt in het Parlement en op televisie dat die man niets wist van de studies." Waarop de SP.A-topman in "De afspraak" een e-mail uit mei 2017 bovenhaalt waaruit moet blijken dat Van Pee wel degelijk op de hoogte was van de rapporten. "Minstens sinds 10 mei 2017."

Het gaat om een mail gericht aan Van Pee waarin staat dat de Belgische F-16's volgens de studie van Lockheed wel degelijk langer zouden kunnen meegaan. "Ik weet zelfs niet of de minister weet heeft van deze mail. Maar wij kwamen er wel achter door zelf op zoek te gaan en met mensen te spreken, omdat we merken dat er iets mis is en omdat de minister elk debat over een dossier van 15 miljard euro weigert", aldus Crombez.

Moet minister Vandeput ontslag nemen? Het antwoord van John Crombez:. "We leven niet meer in een tijd waar ministers verantwoordelijkheid nemen als het helemaal misloopt. Hier is het zwaar misgelopen. Ik vind dat hij ondertussen zelf heel goed had moeten beseffen dat hij beter zelf zijn verantwoordelijkheid had genomen voor een situatie die compleet ontspoord is."

Harold Van Pee

Harold Van Pee is kolonel bij de luchtmacht en leidt het belangrijke project over de vervanging van de Belgische F-16's. Als inderdaad blijkt dat hij belangrijke informatie heeft achtergehouden voor de bevoegde minister, dan komt zijn positie ernstig in het gedrang en is de vertrouwensbreuk tussen het kabinet en het departement Defensie compleet. 

Meest gelezen