Videospeler inladen...

Michel wil onderzoek: wie wist er van het rapport over de F-16's?

Premier Michel laat onderzoeken wie er op de hoogte was van het rapport van vliegtuigbouwer Lockheed Martin, dat vandaag is uitgelekt. Het rapport dateert van april vorig jaar en zegt dat de huidige Belgische F-16-straaljagers zes jaar langer kunnen vliegen dan aanvankelijk gezegd. Het bewuste rapport is echter niet bij de regering geraakt. 

Vanmorgen raakte bekend dat Lockheed Martin, het bedrijf dat de F-16's heeft gebouwd, zegt dat de Belgische straaljagers zes jaar langer kunnen blijven vliegen dan aanvankelijk gedacht. Dat rapport is bijna een jaar oud, maar minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) verklaarde dat hij dit rapport niet had gezien.

John Crombez, partijvoorzitter van SP.A, zegt zeker te weten dat de legerleiding in het bezit was van dit rapport. "De vraag is of de minister het rapport heeft achtergehouden, of dat de legerleiding het niet heeft doorgegeven", aldus Crombez.

Die vraag intrigeert ook premier Charles Michel (MR). Hij vraagt aan Vandeput om een onderzoek te laten voeren door Defensie. Hij wil weten wie het rapport heeft besteld en wie het in handen heeft gekregen.

De commissie Defensie zal vanmiddag bij elkaar komen om de kwestie te bespreken.

Meest gelezen