Foto Food Waste Awards

Delhaize De Leeuw en Ikea Food Belgium bij winnaars Food Waste Awards

Onder meer Delhaize De Leeuw en Ikea Food Belgium hebben een Food Waste Award gewonnen. Die onderscheidingen voor de beste ideeën om voedselverlies tegen te gaan, zijn voor de tweede keer uitgereikt in het Herman Teirlinckgebouw in Brussel.

De Food Waste Awards worden uitgereikt in verschillende categorieën waaronder gezondheidszorg, voedingsbedrijven, voedselverlies changemakers, lokale besturen en horeca, catering en events.

Delhaize De Leeuw gaat met de prijs lopen binnen de categorie voedselbedrijf voor zijn engagement om onverkochte producten aan lokale verenigingen te schenken. Op die manier redde het 2.635 ton voedsel van de afvalberg.

Ikea Food Belgium mag zich de strafste cateraar noemen, want op een jaar tijd verminderde het in België zijn voedselverlies met 41 procent, wat gelijk staat aan 99 ton voeding en 427 ton CO2..

Voedseloverschotten voor de armen

Met zijn distributieplatform voor voedseloverschotten kaapt Foodsavers Gent de Food Waste Award voor lokale besturen weg. De voedseloverschotten worden via het platform herverdeeld aan financieel kwetsbare mensen via talrijke Gentse sociale organisaties.

De beste Belgische changemaker is het initiatief Opschepper en de beste Europese changemaker is Bubble&Squeak uit het Verenigd Koninkrijk. Lagere
schoolkinderen van Old Oak Primary School in het Verenigd Koninkrijk beheren er
een eigen stand aan de schoolpoort waar ze wekelijks ongeveer 40 kilo voedsel
surplus herverdelen aan de ouders.

Voedselverlies lijkt steeds meer aandacht te krijgen in België 

"Met meer dan het dubbel aantal inzendingen lijkt voedselverlies steeds meer een aandachtspunt te zijn binnen Belgische organisaties", vertelt Elke Markey van FoodWIN, organisator van de Food Waste Awards. "We hopen met dit succes nog meer organisaties te inspireren om voedselverlies onder de loep te nemen en creatieve oplossingen te bedenken."

De Food Waste Awards zijn een initiatief van FoodWIN en Ovam, en worden georganiseerd met de steun van Internationaal Vlaanderen, het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Foodsavers, Horeca Vlaanderen en de Schenkingsbeurs.

Meest gelezen