Videospeler inladen...

Deze 5 soorten lijkt hetzelfde lot beschoren als de noordelijke witte neushoorn

De laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn ter wereld, is overleden. Slecht nieuws voor die soort dus. Wereldwijd zijn tienduizenden diersoorten bedreigd: wij lichten er 5 soorten uit die mogelijk hetzelfde lot als de noordelijke witte neushoorn beschoren is.

Amoerpanter

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De amoerpanter (Panthera pardus) is de meest bedreigde grote katachtige. Het roofdier leeft in het Russische Verre Oosten en in het bergachtige noorden van Noord-Korea. Er zijn naar schatting nog zo'n 30 volwassen dieren over. Om te overleven zijn ongeveer 100 dieren nodig. De grootste bedreiging voor de amoerpanter is de mens. Het leefgebied van het dier wordt steeds kleiner en het dier is lange tijd bejaagd voor zijn vacht.

Noordelijke wezelmaki

De noordelijke wezelmaki (Lepilemur septentrionalis) is de meest bedreigde primaat ter wereld. Het dier komt uitsluitend op Madagascar voor. Uit een telling van 2012 bleek dat er toen nog amper 19 dieren over waren. De grootste bedreiging voor de soort is ontbossing. De leefgebieden van de noordelijke wezelmaki worden gekapt, veelal om plaats te maken voor eucalyptusplantages.

Javaanse neushoorn

De Javaanse neushoorn (Rhinoceros sondaicus) kwam vroeger in heel Zuidoost-Azië voor. Nu zijn er nog een 50-tal dieren in leven op het Indonesische eiland Java. Tot voor kort was er ook nog een kleine populatie in Vietnam, maar die is ten prooi gevallen aan stropers. De grootste bedreiging voor de soort is de jacht. Stropers doden de dieren voor hun hoorn, die gebruikt wordt in de traditionele oosterse geneeskunde.

Noord-Indochinese tijger

AP2007

De Noord-Indochinese tijger (Panthera tigris amoyensis) staat op de rand van het uitsterven. Er zouden nog minder dan 30 exemplaren in het wild leven. De soort leeft normaal gesproken in de bosrijke Zuid-Chinese gebergten. Gevreesd wordt dat het dier in het wild uitgestorven is, omdat er al lang geen meer zijn gespot. In gevangenschap zijn er nog een 20-tal dieren.

Californische bruinvis

De Californische bruinvis (Phocoena sinus) komt voor in ondiepe lagunes in en rond de rivier de Colorado in het noorden van de Golf van Californië, in de Verenigde Staten. Er leven naar schatting nog iets minder dan 30 exemplaren. De dieren komen vooral om in visnetten of worden geraakt door boten.

Videospeler inladen...

Meest gelezen