AFP or licensors

Macron wil dubbel zoveel leerlingen in Franse scholen in het buitenland

Emmanuel Macron wil het aantal leerlingen in Franse scholen in het buitenland verdubbelen. Dat heeft de Franse president gezegd in een toespraak naar aanleiding van de dag van de Francophonie.

2 keer zoveel leerlingen les laten volgen in Franse scholen in het buitenland: dat doel heeft president Macron vandaag naar voren geschoven in een toespraak in de Académie française op de dag van de Francophonie, een internationale feestdag als eerbetoon aan de Franse taal.

Ruggengraat

Momenteel bestaan wereldwijd zowat 500 Franse scholen waar alles samen 350.000 leerlingen schoollopen. Volgens Macron zijn die scholen "de ruggengraat" van het Franstalige onderwijs. "Dit netwerk moeten we consolideren en dynamiseren."

Om het aantal leerlingen te verdubbelen, wil Macron partnerschappen aangaan en regionale opleidingscentra oprichten om daar nieuwe leerlingen onderwijs aan te bieden. Begin 2019 wil hij een concreet plan voorstellen.

Daarnaast wil Macron de toegang tot het Frans voor vluchtelingen in Frankrijk verbeteren. Momenteel hebben zij recht op 250 uur Franse les, maar volgens het Franse staatshoofd volstaat dat niet om de taal onder de knie te krijgen. Hij wil het volume opdrijven tot 400 lesuren en zelfs tot 600 lesuren voor analfabeten.

Afrika

De komende decennia zal het aantal mensen dat Frans spreekt gevoelig toenemen, vooral door de demografische evolutie in Afrika. Tussen 2015 en 2065 zal de Franstalige bevolking wereldwijd met liefst 143 procent toenemen, stelt de VN. Ter vergelijking: de Engelstalige bevolking zal in die periode met 62 procent toenemen. Tegen 2065 zullen een miljard mensen Franstalig zijn, 5 keer zoveel als in 1960.

Meest gelezen