Videospeler inladen...

Endometriose: aandoening die levenskwaliteit van vrouwen aanzienlijk vermindert

Internationale onderzoekers vragen meer aandacht voor de ziekte endometriose. Naar schatting 1 op de 10 vrouwen in de vruchtbare levensfase heeft de ziekte, en dit percentage kan oplopen tot 50 procent bij vrouwen met verminderde vruchtbaarheid.

“Mocht een man pijn hebben bij het klaarkomen, dan hadden dokters en wetenschappers al veel eerder oplossingen bedacht." Deze boute uitspraak komt van politica Assita Kanko (foto). Zij is de kersverse ambassadrice die de aandoening onder de aandacht wil brengen.

Als politica en activiste zijn vrouwenrechten voor haar het hoogste goed. Endometriose legt naar schatting 1 op de 10 vrouwen één keer per maand volledig lam. De aandoening zelf én de vrouwen die er de last van ondervinden, hadden al veel eerder onze aandacht verdiend. 

Mocht een man pijn hebben bij het klaarkomen, dan had men al veel eerder oplossingen bedacht

Endo wat?

Endometriose is een gynaecologische aandoening waarbij cellen van het baarmoederslijmvlies (endometrium), die normaal de binnenkant van de baarmoeder bekleden, ook buiten de baarmoeder voorkomen, meestal in de buikholte, op het buikvlies en organen in het bekken.
Dat veroorzaakt hevige pijnen in de onderbuik.

Endometriose ontstaat wellicht doordat er tijdens de menstruatie bloed via de eileiders in de buikholte terechtkomt. De cellen van het baarmoederslijmvlies kunnen zich inplanten in de buikholte waardoor de endometriose ontstaat.

Beeld UZ Leuven

De belangrijkste klachten zijn:

  • Menstruatiepijn: voor, tijdens en na
  • Pijn bij plassen en/of stoelgang maken (vooral tijdens menstruatie)
  • Pijn en/of bloedverlies tijdens of na seksuele betrekkingen
  • Vermoeidheid

Waarom is endometriose zo lang onder de radar gebleven?

Wellicht is endometriose zo lang onder de radar gebleven omdat het gaat over menstruatiepijnen, en die worden vaak geminimaliseerd.  Bovendien is het voor de meeste vrouwen geen gemakkelijk onderwerp om over te praten. “In sommige gemeenschappen zoals de Afro-Belgische”, zegt Assita Kanko, “is het ronduit een taboe”.

“Het grootste probleem”, zegt gynaecologe Dr. Carla Tomassetti van het UZ Leuven, “is dat de aandoening nog bij te veel mensen onvoldoende gekend is. Vrouwen die met last naar de dokter gaan, krijgen niet meteen de juiste behandeling. Ze worden doorverwezen, of krijgen een extra pil of gaan de pil doornemen. In sommige gevallen verliezen vrouwen een jaar vooraleer de aandoening correct behandeld is.”

We moeten jonge meisjes en vrouwen, artsen en gynaecologen beter informeren

Toevoegen als onderdeel seksuele opvoeding?

Endometriose verlaagt volgens UZ Leuven de zwangerschapskans tot minder dan 10 procent per maand, maar een operatie kan de kansen op een zwangerschap vergroten.  En dus is dat misschien nog het ergste voor de patiënt: hoe langer een vruchtbare vrouw met endometriose rondloopt, hoe meer kans op onvruchtbaarheid.

Assita Kanko wil als ambassadrice zowel het departement Onderwijs als Volksgezondheid mobiliseren om jonge meisjes en vrouwen, artsen en reguliere gynaecologen beter te informeren zodat patiënten sneller de weg vinden naar de correcte behandelingen. Kanko stelt zelfs voor om middelbare schoolmeisjes bij de lessen seksuele opvoeding al te informeren.

De economische impact van endometriose is even groot als bij migraine, diabetes of reuma

“De economische impact van endometriose is zelfs even groot als voor wat betreft migraine, diabetes of reuma," zegt gynaecologe Dr. Carla Tomassetti. "Bij ernstige gevallen hebben vrouwen met endometriose dezelfde beperkingen op het werk. Pijnstillers helpen niet bij iedereen”.

Assita Kanko spreekt van minstens 30 miljoen euro verlies voor heel Europa.

VRT NWS sprak met een patiënte

Femke Jansen is patiënte. Ze is ondertussen moeder van drie kinderen, maar getuigt heel openlijk over haar lijdensweg met endometriose die eraan vooraf ging.

Als tienermeisje had ze intense menstruatiepijn. Ze groeide op met veel pijnstillers en afwezigheden op school. Later hielp de anticonceptiepil de last te verlichten, maar toen ze als volwassen vrouw zwanger wilde geraken kwamen de helse pijnen eens zo hard terug. Na de diagnose van endometriose onderging ze 3 operaties en ook twee succesvolle fertiliteitstrajecten.

Als trotse moeder van 3 dochters staat Femke nu weer als een normale vrouw en moeder in het leven, zij het met endometriose. Ze wil met haar getuigenis een boodschap geven aan al die vrouwen en jonge meisjes met ondraaglijke menstruatiepijn: die hoop
op een pijnvrij leven en moederschap mogen ze niet opgeven. Klik op de video hieronder om de reportage te zien. 

Wie steun en informatie zoekt kan ook terecht bij lotgenoten. Patiënten van endometriose delen hun ervaringen via een vzw als endohome.be

Videospeler inladen...

Meest gelezen