Videospeler inladen...

Essersbos mag niet worden gekapt: Raad van State fluit overheid terug

Transportbedrijf H. Essers in Genk moet zijn omstreden plannen om uit te breiden definitief opbergen. De Raad van State heeft het GRUP (Ruimtelijk Uitvoeringsplan) immers vernietigd. De Vlaamse overheid heeft bij de opmaak van het plan onvoldoende rekening gehouden met de Europese natuurwetgeving. Natuurpunt, Bond Beter Leefmilieu, BOS+ en het actiecomité Zonhoverheide spreken van een overwinning voor de natuur. Bij Essers zijn ze zwaar ontgoocheld.  

Als transportbedrijf H. Essers wel had mogen uitbreiden naast de bestaande infrastructuur op het bedrijventerrein Genk-Noord, was 12 hectare bos voor de bijl gegaan. Volgende de Raad heeft de Vlaamse regering de Europese natuurwetgeving niet nageleefd bij de opmaak van het ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP). Europees beschermd leefgebied kan enkel op de schop als de Vlaamse regering de Europese uitzonderingsprocedure volgt en eerst toelating vraagt aan Europa. Een uitzondering was niet aan de orde.

"Het Essersbos is een dominosteen die niet mocht vallen," zegt Natuurpunt. "Als het op papier goed beschermde Essersbos zou verdwijnen, dan was geen enkel stuk natuur in Vlaanderen nog veilig." De milieuvereniging heeft altijd geloofd dat het GRUP op drijfzand was gebouwd en kijkt nu uit naar een alternatief voor het transportbedrijf, bijvoorbeeld op de oude Ford-sites. Het hoopt dat economische en milieubelangen toch samen kunnen gaan. 

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) laat in een eerste reactie weten het arrest van de Raad van State nog te bestuderen. De Raad heeft het GRUP vernietigd. Dat is juridisch de laatste mogelijke stap.

CEO Essers: "We gaan elders uitbreiden"

Bij Essers zelf zijn ze ontgoocheld. CEO Gert Bervoets: "De ontgoocheling is groot. We zijn daar nu ongeveer vijf jaar mee bezig. Volgens onze experten hebben we alles gedaan wat nodig was, we hebben alle vergunningen gekregen, maar uiteindelijk zijn we terug bij af."

Volgens de CEO is de kans zeer klein dat Essers nog een nieuwe procedure start. In plaats van fel uit te breiden in Genk, zal dat elders gebeuren, bijvoorbeeld in Vilvoorde, waar het bedrijf nu al aanwezig is, en ook in het buitenland, bijvoorbeeld in Italië. Gert Bervoets: "Er zal nog uitbreiding zijn in Genk, maar minder dan we hadden gewild." 

Meest gelezen