foto Mekitburn

Mekitburn Festival in Vilvoorde verdwijnt

Na 13 jaar houdt het alternatieve muziekfestival Mekitburn in Vilvoorde ermee op, een gevolg van tegenvallende financiën. In de plaats komen kleinere evenementen doorheen het jaar, voor jong en ouder.

Mekitburn Festival bracht twee dagen alternatieve muziek -wereldmuziek,  reggae, funk, hip hop, drum’ bass - en werd elk jaar in september georganiseerd in het domein Drie Fonteinen in Vilvoorde. Het bezoekersaantal liep terug tot enkele duizenden, en de laatste edities bleken verlieslatend. 

"Net zoals zoveel kleine en middelgrote festivals is het erg moeilijk om zelfbedruipend te zijn, om drank en tickets betaalbaar te houden en tegelijk aan de verwachting te voldoen om grotere artiesten en ervaringen te bieden,” is te lezen op de Facebookpagina van Mekitburn.

"We hebben altijd steun gekregen van de stad," verduidelijkt Nicolas Grootjans van de organisatie, "maar dat was niet genoeg. We zijn een vzw die niet uit is op winst, maar om mensen te lokken moet je grote namen boeken en die kosten dan weer te veel geld om de toegangsprijs democratisch te kunnen houden." Een vicieuze cirkel waar veel kleinere festivals, die draaien op vrijwilligers, over kunnen meespreken.

"PK": kleinere evenementen

Daarom houdt Mekitburn Festival het voor bekeken, althans in deze vorm. De organisatoren en de honderden vrijwilligers hebben al andere plannen; ze willen verschillende kleinere muzikale en culturele evenementen per jaar brengen, gericht op jongeren, maar ook voor kinderen en ouderen. Dat gebeurt voortaan onder de noemer "PK". Afgelopen weekend was er nog een concert met elektronische muziek in een ziekenhuiskapel in Vilvoorde.

Ook Marktrock komt dit jaar niet naar Vilvoorde, een gevolg van de  werkzaamheden in het stadscentrum. 

De voorbije jaren zijn nog andere kleinere en middelgrote festivals verdwenen  of verpopt in iets anders, zoals Rock Ternat, Mano Mundo, Feest in het Park, Popwijk en vele anderen.