Gevel van stadhuis van Leuven wordt gereinigd

Binnenkort verdwijnt het stadhuis van Leuven achter een groot zeil, want de gevel zal worden gereinigd.

Het is al meer dan 30 jaar geleden dat de gevel gereinigd werd, en dus wordt het hoog tijd dat het mooie gothische gebouw nog eens onder handen wordt genomen. Aan de zijkant van het stadhuis werden een aantal beelden al wat gereinigd en en het verschil is opmerkelijk (zie foto).

Voorzichtige aanpak

En het zal erg voorzichtig worden aangepakt om de historische beelden zeker niet te beschadigen, zegt schepen Vansina: "Die beelden zijn heel gedetailleerd en we moeten er voor zorgen dat die details niet beschadigd worden tijdens het reinigen. Vandaar dat we eerst met stof onder hoge druk het vuil dat zich vastgezet heeft gaan weg blazen, en daarna laten we water lopen over het stadhuis, zodat de gevel gereinigd wordt zoals bij een regenbui. Het gaat een hele zachte methode zijn om de gevoelige steen van het stadhuis niet te beschadigen."

Kostenplaatje: 250.000 euro

De werken beginnen eind deze maand en zullen eind juli klaar zijn. Leuven trekt er 250.000 euro voor uit.

Meest gelezen