Videospeler inladen...

Groen: "FAVV-controles bij Veviba daalden na vaststelling van etikettenfraude in Kosovo"

Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) is na de vaststellingen van etikettenfraude door vleesbedrijf Veviba in Kosovo net minder vaak gaan controleren bij het bedrijf. Dat zegt Groen, na lectuur van het rapport over vleesfraude dat is opgesteld door het Voedselagentschap. De partij meldt ook dat er kort na het incident in Kosovo een tweede waarschuwing is binnengelopen over het bedrijf. Toch werd er niet ingegrepen.

Het FAVV kwam gisteren met het langverwachte rapport over de Veviba-affaire. Een synthese van tien pagina's is voor iedereen beschikbaar, de parlementsleden konden ook de bijlages - tien kaften, 4.000 pagina's - inkijken. De fractie Groen-Ecolo deed dat en gaf vanmorgen een briefing, "met belangrijke nieuwe elementen".

Een van die nieuwe elementen is een tweede waarschuwing over Veviba, in november 2016, zo'n anderhalve maand na de melding vanuit Kosovo dat er fraude was gepleegd met etiketten bij het vleesbedrijf. Veel details zijn er over die tweede waarschuwing niet bekend, enkel dat er melding werd gemaakt van "economische fraude" bij Veviba door "vervalsing van de interne traceerbaarheid". Groen klaagt aan dat het FAVV na die tweede melding niet meteen in actie is geschoten. Ook justitie heeft traag gereageerd, luidt het.

Meer details bekend over het onderschepte vlees in Kosovo

Ook over het onderschepte vlees in Kosovo zijn er nu meer details bekend. Zo blijkt dat maar liefst 29 van de 34 geleverde paletten geen etiket hadden, en dat er bovendien "sporen van verwijdering" waren. Toch heeft het FAVV de voogdijminister niet onmiddellijk geïnformeerd en is er geen onderzoek ten gronde geweest tot nu, hekelt Groen. "Je moet geen ervaren medewerker van het FAVV zijn om hier alle alarmbellen te horen afgaan", verwoordt fractieleider Kristof Calvo het.

Een tweede belangrijk element: het voedselagentschap voert de controles na de vaststellingen niet op, maar vermindert het aantal zelfs. In 2016 nam het FAVV de twee afdelingen van Veviba - de versnijderij en het deel waar het vlees wordt ingevroren - twaalf keer onder de loep, het jaar daarna maar acht keer. Van de twaalf controles in 2016 dateren er volgens Groen negen van vóór de vaststellingen van fraude in Kosovo.

Bovendien heeft het FAVV de fraude die in Kosovo is vastgesteld nu pas - op 8 maart - aangemeld in het Europees aanmeldingssysteem, en dus niet toen het in 2016 aan het licht kwam, zegt Groen. "Dat systeem is nochtans geen persagentschap. Je moet het niet rapporteren als het uitbreekt in de media, maar wanneer het probleem wordt vastgesteld", zegt Calvo.

"Ook regering is in de fout gegaan"

Het FAVV heeft dus wel degelijk fouten gemaakt, zeggen de groenen, maar ook de regering ging in de fout. Het FAVV verwijst in de bijlages naar besparingen in het personeelsbestand - 99 voltijdse equivalenten minder sinds 2014 - en stelt dat ook justitie en politie niet gewapend zijn om hen in de controleopdracht bij te staan.

De groenen willen nu volledige transparantie van minister van Landbouw Denis Ducarme (MR). "Als men dat niet spontaan doet, dan zullen we een parlementaire onderzoekscommissie vragen. Dat mag gerust opgevat worden als een waarschuwing", aldus Calvo.

Meest gelezen