Hans Bonte: "Haal kinderen van IS-moeders begeleid terug naar België"

De kinderen van IS-moeders die opgesloten zitten in vluchtelingenkampen in Noord-Syrië, moeten gerepatrieerd worden. Dat vindt de burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (SP.A). ”Het gevaarlijkste dat we als samenleving kunnen doen, is wanhopige ouders of moeders via sluipwegen naar ons land te laten komen.”

België moet de kinderen van IS-moeders begeleid terughalen, stelde Bonte in het programma De Ochtend op Radio 1. “Onze veiligheidsdiensten zeggen dat je mensen in handen van mensensmokkelaars duwt als je hen zegt dat ze op eigen kracht moeten terugkeren. Dan dreigen ze onzichtbaar terug te komen naar ons land, wat al gebeurd is.” 

Bonte reageert daarmee op de reportages van Rudi Vranckx, die in het noorden van Syrië sprak met verschillende Belgische IS-vrouwen die er samen met hun kinderen opgesloten zitten in vluchtelingenkampen. 

Gisterenavond had Peter De Roover, fractieleider van de N-VA in de Kamer, in Terzake gesteld dat ons land IS-vrouwen of hun kinderen niet actief zal repatriëren. Enkel voor kinderen jonger dan tien jaar kan er een uitzondering gemaakt worden, op voorwaarde dat zij zich in een Belgische ambassade aandienen. Ons land heeft echter geen diplomatieke banden met de Koerden die het noorden van Syrië controleren.

“De gruwelijke realiteit is dat men zegt dat ze mogen terugkeren, maar niet hoe”, aldus Bonte. “Je moet consulaire bijstand organiseren voor de kinderen, iets waar elke Belg recht op heeft die in het buitenland in de problemen zit.”

“Kinderen zouden - eventueel samen met ouders of moeders – via Turkije politiebegeleiding kunnen krijgen naar België, op voorwaarde dat de thuisomgeving er klaar voor is. Dat doen we in Vilvoorde, samen met ouders en familie, sociale diensten en diensten gespecialiseerd in begeleiding van kinderen."

“Ik ga ervan uit dat je kinderen van jonge leeftijd kan re-integreren. Ik denk dat we daar al decennia lang bewijzen van hebben via ons asielbeleid en integratiebeleid.”

Sluipwegen

Over de moeders van die kinderen, die getrouwd (en vaak hertrouwd) zijn met IS-strijders en uit eigen beweging naar het “kalifaat” getrokken zijn, is Bonte naar eigen zeggen “minder gerust”.

“Ik denk dat er niemand vragende partij is om Syriëstrijders terug te halen”, aldus Bonte. “Geen mannen en geen vrouwen. Anderzijds is het een morele en wettelijke plicht om onschuldige minderjarige kinderen die vandaag in gevaarlijke omstandigheden opgevangen worden, de kans te geven [terug te keren].”

“Tot nu toe is het in onze rechtstaat zo dat iedereen die terugkomt uit het Syrische strijdtoneel zich moet verantwoorden voor de rechter. Als blijkt dat men effectief verantwoordelijk is voor de gruwel daar, dan kan men wat mij betreft heel lang in de gevangenis zitten. Maar dan heb je er controle over. België is een klein land met open grenzen, of we dat nu graag horen of niet. Het gevaarlijkste dat we als samenleving kunnen doen, is die wanhopige ouders of moeders via allerlei sluipwegen naar ons land te laten komen.”

Intussen zegt ook Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen pal achter de oproep van Unicef te staan om kinderen van IS-vrouwen begeleid terug naar ons land te halen. Dat heeft hij verteld aan het jongerenmagazine Karrewiet.

Meest gelezen