Video player inladen...

Rapport Lockheed Martin: Belgische F-16's kunnen dan toch zes jaar langer blijven vliegen

Lockheed Martin, de vliegtuigbouwer van de F-16-straaljager, zegt in een rapport dat de Belgische straaljagers langer kunnen blijven vliegen dan de regering denkt. Dat schrijft De Standaard, het rapport is ondertussen ook op de redactie van VRT NWS beland. "De minister heeft nochtans letterlijk gezegd dat een levensduurverlenging niet mogelijk is", zegt John Crombez (SP.A).

Normaal gezien mag een F-16 8.000 uur vliegen, daarna moet het vliegtuig met pensioen. De Belgische straaljagers zullen die limiet bereiken tussen 2023 en 2028. Daarom heeft de regering op dit moment een procedure lopen om nieuwe straaljagers te bestellen. 

Maar de huidige F-16's kunnen volgens vliegtuigbouwer Lockheed Martin alsnog zes jaar langer vliegen. De straaljagers zijn nog in goede staat. In een rapport spreekt de vliegtuigbouwer over een "severity factor", en die zou voor de Belgische vliegtuigen lager liggen dan gemiddeld. De F-16's zouden dus 9.000 tot 10.000 vlieguren kunnen doen en dus heel wat langer meegaan. 

Het rapport dateert van 26 april vorig jaar.

Crombez: "Opvallend, want regering beweerde altijd dat er geen studie was"

In de Kamer heeft minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) herhaaldelijk gezegd dat er geen studies of programma’s bestaan om de levensduur van de F-16 te verlengen. "Die informatie blijkt dus niet te kloppen", zegt SP.A-partijvoorzitter John Crombez in "De ochtend" op Radio 1.

"Ik wil niet zeggen dat Vandeput gelogen heeft. Misschien is hij niet op de hoogte van dit rapport. Maar dan is er manipulatie geweest vanuit de legerleiding, want die hebben het rapport al meerdere maanden in handen."

SP.A wil dat de procedure om nieuwe vliegtuigen te kopen wordt opgeschort tot er meer duidelijkheid is over een mogelijke levensduurverlenging van de F16's.

Vandeput: "Ik heb dit rapport nooit onder ogen gekregen"

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) zegt in "De ochtend" op Radio 1 dat hij het bewuste rapport niet ontvangen heeft. "Ik heb hier geen weet van. Ik ga zo snel mogelijk uitzoeken wat hier van aan is", aldus Vandeput.

Over een mogelijke levensduurverlenging van de F-16's wil Vandeput zich dus nog niet uitspreken. "Ik weet niet eens hoe dik dit rapport is. Laat staan of ik hier conclusies uit kan trekken."

SP.A en Groen willen aankoopprocedure opschorten

Net zoals SP.A wil ook Groen dat de aankoopprocedure voor nieuwe gevechtsvliegtuigen wordt opgeschort. Dat laat Groen weten in een persbericht. 

“Vandeput moet de procedure meteen opschorten, tot het parlement inzage heeft gekregen in de studie", zegt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt. "Ofwel wist de minister niet van het bestaan van deze studie, en worden studies besteld zonder zijn medeweten. Ofwel wist de minister het wel degelijk, en hield hij dit verborgen voor publiek en parlement. In beide gevallen is er een groot probleem voor diens geloofwaardigheid.”

Open VLD: "Onderzoeken waar dit rapport is blijven hangen"

Ook Open VLD had geen weet van het rapport van Lockheed Martin. Dat zegt de defensiespecialist van de partij, Tim Vandenput (Open VLD). "Het is belangrijk dat we zo snel mogelijk inzage krijgen in dit rapport. Desnoods moet een ingenieur meer uitleg komen geven. Dan pas kunnen we oordelen over de waarde en de toepassing van het rapport."

Daarnaast willen de liberalen onderzoeken hoe het komt dat dit rapport niet in het parlement is geraakt. "Is het blijven liggen bij Lockheed Martin zelf omdat ze schrik hadden dat we anders geen nieuwe vliegtuigen zouden kopen? Heeft de legerleiding dit achtergehouden? Of wist de minister wel degelijk wat er aan de hand was?"

Of de aankoopprocedure voor nieuwe gevechtsvliegtuigen moet opgeschort worden, wil Open VLD nog niet zeggen. "We moeten eerst het rapport bekijken", aldus Vandenput.

Meest gelezen