Videospeler inladen...

Vandeput over F-16-rapporten: "Zware inschattingsfout van Defensie" 

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) zegt in de commissie Defensie dat de vlootbeheerder van de F-16's een zware inschattingsfout maakte. Hij speelde de rapporten van vliegtuigbouwer Lockheed Martin niet door aan de minister en de chef Defensie. Uit die rapporten blijkt dat onze F-16's mogelijk minstens 6 jaar langer kunnen vliegen.

In de commissie Defensie besprak minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) de rapporten over de F-16's. "Ik wil de laatste steen omkeren. Er zal een extern onderzoek komen om na te gaan wat hier is misgelopen en hoe dit kon gebeuren", zei Vandeput. 

Daarna vertelde de minister wat hij tot hier toe weet over de rapporten van F-16-bouwer Lockheed Martin. Daarvoor is het belangrijk te weten dat het vlootbeheer los staat van de dienst die bezig is met de aankoop van de eventuele nieuwe toestellen. "Onze vlootbeheerder had contact met Lockheed Martin. Die kreeg een rapport waaruit bleek dat onze toestellen mogelijk 6 jaar langer zouden kunnen vliegen. Sommige zelfs 10 jaar langer. Dat rapport is nooit doorgegeven aan de chef Defensie of mezelf", zei Vandeput. 

Nadien volgde nog een tweede rapport waarin enkele correcties en aanvullingen stonden. Ook dat rapport raakte nooit tot bij Vandeput. "De manier waarop deze info niet naar boven kwam, moet onderzocht worden. Het is een zware inschattingsfout", besloot de minister.

Videospeler inladen...

Meest gelezen