Videospeler inladen...

N-VA gelooft niet dat statiegeld voor blikjes en petflessen een oplossing is voor zwerfvuil  

N-VA gelooft niet dat een systeem met statiegeld voor blikjes en petflessen de enige oplossing is voor zwerfvuil. "Het statiegeldsysteem laat iedereen meebetalen, en treft dus ook wie vandaag al netjes sorteert", vinden Matthias Diependaele en Wilfried Vandaele (N-VA). Volgens CD&V-minister voor Omgeving Joke Schauvliege houdt N-VA zich daarmee niet aan de afspraken die de Vlaamse regering maakte. 

Wilfried Vandaele, Vlaams parlementslid voor N-VA, verduidelijkt het standpunt van de partij: "Statiegeld kan een deel van de oplossing zijn voor blikjes en plastic flessen. Voor tal van andere vormen van vervuiling - plastic zakjes, folies, peuken- is het geen oplossing." N-VA wil dat er meer in de PMD-zak kan: "Dus ook chipszakjes, champignonbakjes en botervlootjes. Komt dat afval toch op de openbare weg, dan moet Fost Plus het zelf opruimen of de opruiming betalen", zegt Vandaele.  

N-VA schiet het statiegeld af, nog voor de evaluatie gemaakt is. Dat is niet volgens de afspraken binnen de Vlaamse regering

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V)

Coalitiepartner CD&V reageert verontwaardigd. Volgens minister Schauvliege houdt N-VA zich niet aan de afspraken die over het dossier gemaakt zijn. Het statiegeld stond in het regeerakkoord en in de beleidsbrief van de minister, beide goedgekeurd door N-VA. De regering zou geen uitspraken doen vooraleer er resultaten bekend waren van een studie met de verpakkingsindustrie. Regeringspartner Open VLD wil ook zwerfvuil aanpakken en wacht de resultaten van de studie af, zegt parlementslid Gwenny De Vroe. Die resultaten worden binnen twee weken verwacht . 

Ook oppositiepartijen Groen en SP.A reageren fel. SP.A-parlementslid Steve Vandenberghe is bereid om een wisselmeerderheid te vormen (een meerderheid met enkele regerings- én oppositiepartijen) en zo het systeem in te voeren. Volgens Groen-parlementslid Björn Rzoska staat N-VA alleen in haar verzet. "We wisten al dat de ecologische ambities van N-VA niet ver reiken, maar dit is een dieptepunt. N-VA danst liever naar de pijpen van de verpakkings­industrie", reageert Rzoska fel. 

Elke partij is vrij om in het parlement een eigen visie te geven op wat in de toekomst dient te gebeuren

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA)

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) erkent dat er binnen zijn regering is afgesproken om de evaluatie af te wachten. Tegelijk is elke partij volgens Bourgeois "vrij om in het parlement een eigen visie te geven op wat in de toekomst dient te gebeuren".

De discussie over het statiegeld mondt dus uit in een nieuw conflict tussen regeringspartners N-VA en CD&V. "Spijtig", vindt voorzitter van de commissie Leefmilieu Tine Rombouts (CD&V), want "als je het zwerfvuildebat au sérieux neemt, lijkt het me niet zo verstandig om op voorhand instrumenten uit te sluiten. Ik krijg een beetje een struisvogelgevoel als ik N-VA hoor".  

Meest gelezen