Foto KU Leuven

Naar een nieuwe generatie antibiotica?

Onderzoekers van het Centrum voor Microbiële Genetica van de KULeuven doorgronden voor het eerst een antibioticum dat heel gericht een schadelijke ziekenhuisbacterie vernietigt. Daarmee is misschien een stap gezet naar een nieuw middel tegen resistente ziekenhuisbacteriën.

Antibiotica hebben miljoenen levens gered. Maar de overconsumptie heeft tot resistentie geleid van heel wat bacteriën. En die resistentie groeit nog met de dag. Vandaar dat onderzoekers speuren naar nieuwe soorten van antibiotica. Een van die soorten is de zogenaamde LlpA-bacteriocine, een antibioticum van een bepaald type eiwit. Een klassiek antibioticum is normaal gezien veel kleiner en is ook weinig selectief in het aanvallen van bacteriën. Maar het LlpA-eiwit werkt als een sluipschutter, uiterst precies en doelgericht.

Ziekenhuisbacterie

Dat komt omdat het zich bindt aan een ander eiwit van de vijandelijke cel. Dat eiwit, dat instaat voor het onderhoud, wordt uitgeschakeld en zo sterft de bacterie. De LlpA-bacteriocine, zo blijkt, vernietigt een bepaalde groep van ziekenhuisbacteriën. Het gaat om de bacterie die infecties veroorzaakt bij brandwonden of mucoviscidose. Dat is veelbelovend. Maar zoals meestal, moeten nu nog meer onderzoeken gebeuren, zegt Maarten Ghequire. “En dat vraagt tijd, we weten nu welk onderdeel van de schadelijke bacterie wordt getroffen, maar hoe het wordt uitgeschakeld is onduidelijk. Daarnaast moeten we ook onderzoeken of de bacteriocine ook geen resistentie kan veroorzaken.”

Meest gelezen