Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Noorse minister neemt ontslag na Facebookpost over terroristen  

De Noorse minister van Justitie en Migratie Sylvi Listhaug heeft ontslag genomen, ze deed dit om een mogelijke regeringscrisis te vermijden. Ze was in opspraak geraakt door een bericht op Facebook waarin ze een oppositiepartij beschuldigde van “meer in te zitten met de rechten van terroristen dan met de nationale veiligheid”.

In Noorwegen heeft de minister van Justitie en Migratie Sylvi Listhaug haar ontslag ingediend. Ze was in opspraak gekomen door een Facebookbericht.

Listhaug, zelf van de rechts-populistische Vooruitgangspartij (Fremskrittspartiet), veroorzaakte opschudding door begin maart op Facebook de sociaaldemocratische oppositiepartij Arbeidspartij (Arbeiderpartiet) ervan te beschuldigen "meer in te zitten met de rechten van terroristen dan met de veiligheid van het land".

Vandaag was er een parlementaire vertrouwensstemming gepland die slecht kon aflopen voor de conservatieve minderheidsregering. De minister houdt nu de eer aan zichzelf en neemt ontslag, zodat de minderheidsregering in stand kan blijven.

"Noorse politiek is veranderd in kleuterschool"

De jongerenafdeling van de Arbeidspartij werd op 22 juli 2011 slachtoffer van een aanslag op het eiland Utøya, waardoor sommigen het bericht van Listhaug ongepast vonden. Dader Anders Behring Breivik was ooit lid van de Vooruitgangspartij.

Ontslagnemend minister Listhaug schreef op Facebook, dat zij "niet kan toestaan" dat haar partij aan invloed en macht verliest. Ze voegde eraan toe vrijwillig op te stappen.

"De laatste weken waren surrealistisch. Eén Facebookbericht, dat niets te maken had met 22 juli, heeft de Noorse politiek in een kleuterschool veranderd. Ik ben dan van mening dat het mijn verantwoordelijkheid is om mij volwassen te gedragen", aldus de politica, die ook nog van een "zuivere heksenjacht" spreekt. Verder zei ze dat ze spijt heeft dat ze het Facebookbericht destijds heeft geplaatst.

"Per Sandberg mogelijk nieuwe minister van Justitie"

Premier Edna Solberg van de conservatieve Høyre-partij had lof voor het werk van Listhaug in haar regering. "Ik heb Sylvi ervaren als een hardwerkende minister", zo citeert de Noorse omroep NRK de premier.

Solberg sluit niet uit dat de politica nog terugkeert als minister in een andere post. Ondertussen wordt Visserijminister Per Sandberg, partijgenoot van Listhaug, genoemd als nieuwe minister van Justitie.

Meest gelezen