Opleiding slager blijft garantie op werk

Al ligt ons vlees momenteel zwaar onder vuur, toch blijft de opleiding Slagerij en Vleeswarenbereiding bij Coovi in Anderlecht nieuwe mensen aantrekken. Zowel de beroepsopleiding als de opleiding in het volwassenenonderwijs blijven het goed doen.

"Als we bedrijven in de sector bezoeken met de school, krijgen we bijna elke keer de vraag of er geen mensen zijn die bij hen aan de slag willen. We hebben dan ook een mooi percentage van de afgestudeerden dat meteen aan de slag kan na de opleiding." Aan het woord is Hugo Moonens. Hij geeft al jaar en dag les aan jonge toekomstige slagers.

België staat aan de top

"De kranten staan nu wel vol met nieuws over de vleescrisis maar als ik samen met mijn leerlingen bedrijven in de sector ga bezoeken, dan zie ik toch dat het heel wat beter is dan pakweg 20 jaar geleden. Het aantal controles is enorm toegenomen, er wordt erg proper gewerkt, we staan in België op dat vlak toch echt aan de top", zegt Hugo. En ook de opleiding is mee geëvolueerd en de leerlingen krijgen lessen over de bewaring en de etikettering van vlees. Op dat vlak heeft de dioxinecrisis veel veranderd. (lees verder onder foto)

Ook Angélique (19) en Quentin (18) zijn overtuigd van hun keuze: "Ik heb enkele jaren gezocht naar de richting die ik uit wou, tot ik een vakantiejob kon doen in een beenhouwerij. Daar heb ik de smaak te pakken gekregen," zegt Quentin. Ook Angélique is enthousiast, al beseft ze dat de crisis geen goede zaak is: "Het kan gebeuren dat er eens een fout gemaakt wordt, maar de laatste tijd gebeurt het wel wat te veel. Toch geloof ik dat er altijd mensen zullen zijn die graag vlees eten, ik ben er van overtuigd dat er voor een beroep als slager altijd toekomst zal zijn. Zelf hoop ik later mijn eigen zaak te open in vers vlees en charcuterie."

Meest gelezen