Videospeler inladen...

Piet Vanthemsche: “Voedselagentschap moet meegroeien met de complexiteit van de industrie”

Gewezen topman van het Federaal Voedselagentschap Piet Vanthemsche hoopt op een sereen debat, na de recente schandalen in de vleesindustrie. Hij ontkent niet dat er fraude is in de vleessector, maar “die is voor controleurs niet altijd gemakkelijk vast te stellen”.

Het Federaal Voedselagentschap ligt al enige tijd onder vuur en dat is er na het schandaal bij vleesbedrijf Veviba in Bastenaken niet beter op geworden. Het voedselagentschap en het parket wijzen elkaar met de vinger.

Piet Vanthemsche is voorzitter van het Wit-Gele Kruis Vlaanderen, maar is ook de gewezen voorzitter van de Boerenbond en een ex-topman van het FAVV. Hij denkt dat beide partijen boter op het hoofd hebben. “Er zijn dingen fout gegaan aan de twee kanten, denk ik. Dat is in alle crisissen zo”, zei Vanthemsche in De Ochtend op Radio 1. Maar Vanthemsche vraagt vooral een sereen debat en zet de controleurs van het voedselagentschap ietwat uit de wind.

“Wat ik nu zie is een beetje hysterie in de politiek. Dat zal waarschijnlijk ook wel te maken hebben met een aantal verkiezingen die er aan komen, maar toch. Het is een complex gegeven. Er is fraude en dan zie ik dat men het proces maakt van de controleur in plaats van het proces van de fraudeur”. Nog volgens Vanthemsche zijn de controleorganen redelijk gewapend, maar kunnen zij niet alles voorkomen.

Moedwillige fraude is heel moeilijk te voorkomen

Piet Vanthemsche, gewezen topman FAVV

Vanthemsche ontkent niet dat er fraude voorkomt: “Moedwillige fraude is heel moeilijk te voorkomen. Het is voor controleurs niet altijd gemakkelijk fraude vast te stellen”, en hij kijkt in de eerste plaats naar de ondernemers uit de vleesindustrie. “Je mag vooral verwachten dat ondernemers die actief zijn in die sector normbesef hebben, normen naleven, dat dat bonafide ondernemers zijn en dat ze zich niet te buiten gaan aan voedselfraude”.

Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) heeft een audit van het Federaal Voedselagentschap aangekondigd. Vanthemsche kijkt er naar uit. “Een audit is goed. Wie recht in zijn schoenen staat, heeft niets te vrezen. Het moet grondig worden bekeken: hoe kunnen we maken dat we niet op elkaar zitten te wachten, er een betere interactie is, reactiever wordt gehandeld?”.

Voedselagentschap moet meegroeien met de complexiteit van de industrie

Piet Vanthemsche, gewezen topman FAVV

Vanthemsche hoopt ook dat men bij de audit zal kijken naar de complexiteit van de bedrijven. Hij vindt dat controlesystemen moeten meegroeien met de complexiteit van de industrie. Vanthemsche vergelijkt het met de bankencrisis, een financiële crisis die was ontstaan omdat er een aantal toezichthouders niet mee geëvolueerd waren met de complexiteit van de financiële systemen. “Die analyse moet ook hier worden gemaakt. Is de toezicht, de controle op de controle voldoende? Is de sector zelf voldoende goed georganiseerd?

Crisis gebruiken om vooruitgang te boeken

Piet Vanthemsche, gewezen topman FAVV

Vanthemsche hoopt dat uit wat er vandaag gebeurt, lessen worden getrokken. “De manier waarop er vandaag gecontroleerd is, met de hervormingen van het Voedselagentschap na de dioxinecrisis, is een gigantische stap vooruit geweest. Het niveau van voedselveiligheid is significant hoger dan 20 jaar geleden. Maar er is nog altijd ruimte voor vooruitgang. Men moet de crisis gebruiken om vooruitgang te boeken”.

Meest gelezen