AFP or licensors

Russische wetenschapper: "Als het zenuwgas Russisch was geweest, dan waren ze onmiddellijk gestorven"

"Als het zenuwgas Russisch was geweest, dan waren ze onmiddellijk gestorven." Dat zegt de wetenschapper Leonid Rink in een interview met het Russisch persagentschap RIA Novosti. Rusland is volgens hem bijgevolg niet schuldig aan de vergiftiging van de Skripals eerder deze maand. 

Aangezien Sergej en Julia Skripal niet ter plaatste zijn overleden maar nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen, kan het volgens Rink niet om de Russische versie van het zenuwgas Novitsjok gaan.

Rink merkte op dat de Skripals dus ofwel niet met Novitsjok zijn vergiftigd, ofwel met een laagkwalitatieve versie van Novitsjok, die niet van Russische bodem kan komen. Aangezien de technologie voor het maken van Novitsjok voor alle landen en grote farmaceutische bedrijven toegankelijk is, kan het dus volgens hem Rink van overal afkomstig zijn.

Ook Poetin gebruikte gisteren dat argument om Ruslands betrokkenheid te ontkennen. Dat Rusland de spion zou hebben vergiftigd deed hij af als "nonsens", want indien Skripal en zijn dochter effectief vergiftigd zouden zijn met Russisch zenuwgas, dan zouden ze onmiddellijk zijn gestorven.

Leonid Rink is chemicus en hoogleraar chemie. Tot aan de jaren '90 was hij lid van het onderzoeksteam dat Novitsjok ontwikkelde. In het interview maakte hij duidelijk dat de Russische Novitsjok tot onmiddellijke vergiftiging leidt.

Het feit dat de Britten geen staal van het zenuwgas willen bezorgen aan Rusland voor eigen analyse, is volgens Rink nog een argument in het voordeel van Ruslands onschuld. Het zou dan immers onmiddellijk duidelijk worden dat de samenstelling van het zenuwgas dat werd gebruikt tegen de Skripals, licht verschilt van de samenstelling van het Russische zenuwgas.

Rusland heeft tot nu toe altijd ontkend dat het ooit over programma's voor de ontwikkeling van zenuwgas heeft beschikt. Met de uitspraken van Rink worden deze beweringen nu tegengesproken. 

Meest gelezen