Ryanair wil luchtvaartmaatschappij van Niki Lauda kopen

De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair neemt een meerderheidsbelang in Laudamotion, de Oostenrijkse luchtvaartmaatschappij van voormalig F1-wereldkampioen Niki Lauda (foto). Ryanair zal er ongeveer 100 miljoen euro in investeren. 

De Ieren zullen minder dan 50 miljoen euro betalen voor een belang van 75 procent in Laudamotion. Daarbovenop komt nog eens 50 miljoen euro voor de opstartkosten en operationele kosten van de Oostenrijkse maatschappij in het eerste jaar van haar operaties.

Laudamotion is de opvolger van de maatschappij Niki, die in 2003 werd opgericht door Niki Lauda. De vroegere F1-piloot verkocht het bedrijf in 2011 aan Air Berlin. Begin dit jaar kreeg hij het weer in handen, na het faillissement van Air Berlin.

Niki Lauda blijft aan boord bij Laudamotion als voorzitter. De bedoeling is de maatschappij binnen 3 jaar winstgevend te krijgen. De vloot zou moeten groeien tot minstens 30 Airbus-vliegtuigen.

Ryanair zal in eerste instantie een belang van 24,9 procent nemen. De rest volgt als de Europese mededingingsautoriteiten het licht op groen zetten voor de deal.

Tweede overname voor Ryanair

Het zou nog maar de tweede overname zijn in de geschiedenis van Ryanair. In 2003 nam het bedrijf het Britse Buzz over van de Nederlandse maatschappij KLM. Buzz, net als Ryanair een lagekostenmaatschappij, werd een jaar later opgedoekt. Een poging om het Ierse Aer Lingus over te nemen, mislukte. Ryanair besliste vorig jaar om niet te bieden op Air Berlin.

Meest gelezen