Sigaretten alomtegenwoordig op Netflix

Programma's van Netflix die bij jongeren ontzettend populair zijn, brengen sigaretten vaak prominent in beeld. Dat blijkt uit een studie van een Amerikaanse gezondheidsorganisatie.

"Stranger things", "Orange is the new black" en "House of cards": het zijn maar enkele van de series die streamingdienst Netflix aanbiedt en die bij jongeren erg populair zijn. Tegelijk brengen ze ontzettend vaak sigaretten en roken in beeld, zo concludeert Truth Initiative na een onderzoek.

Bron: Truth Initiative

De Amerikaanse gezondheidsorganisatie analyseerde het seizoen 2015-2016 van de programma's die het beste scoorden bij het publiek tussen 15 en 24 jaar in de VS. Daarbij ging het zowel om shows van streamingdiensten als van traditionele zenders. In 79 procent van de gevallen bleken roken en sigaretten een vaste waarde.

Alles samen telde Truth Initiative 319 "tabaksincidenten" in een programma van Netflix. "Stranger things" spant de kroon met 182 zulke incidenten. Op de tweede plaats staat "The walking dead" van AMC met 94 scenes waarin het gebruik van tabak aan bod komt.

Vier andere programma's van Netflix vervolledigen de top 6. Het gaat om "Orange is the new black" (45 incidenten), "House of cards" (41 incidenten), "Fuller house" (22 incidenten) en "Making a murderer" (20 incidenten).

"Modern family" van ABC staat op 7 met 20 incidenten, gevolgd door "American horror story" van FX Network (15 incidenten), "Unbreakable Kimmy Schmidt" van Netflix (9 incidenten) en "Bones" van Fox (9 incidenten).

Kevin Spacey in "House of cards"

"Terwijl streamingdiensten populairder dan ooit zijn, zijn we blij dat roken dat niet is", zegt een woordvoerder van Netflix in een reactie aan Variety. "We willen graag meer te weten komen over de studie."

Volgens CEO Robin Koval van Truth Initiative zijn streamingdiensten verantwoordelijk voor "een indringende heropleving van roken op het scherm en het romantiseren en normaliseren bij miljoenen jonge mensen van een dodelijke gewoonte".

Meest gelezen