Slovaakse president Kiska verwerpt voorstel voor nieuwe regering

De Slovaakse president Andrej Kiska heeft het regeringsvoorstel van kersverse premier Pellegrini afgekeurd. Pellegrini heeft tot vrijdag om een beter voorstel uit te werken. Kiska hoopt dat met de komst van de nieuwe regering, de politieke rust zal terugkeren in Slovakije. 

President Andrej Kiska weigerde de door Pellegrini samengestelde ministerlijst te aanvaarden. Pellegrini ging akkoord met de bezwaren van de Slovaakse president, en beloofde om tegen vrijdag een nieuwe ministerlijst samen te stellen. 

Kiska zou vooral bezwaar hebben gemaakt tegen de aanstelling van Jozef Raz junior als minister van Binnenlandse Zaken. Jozef Raz Junior, zoon van de gelijknamige rockzanger en topambtenaar op het ministerie van Gezondheid, werd door de Slovaakse media hard aangepakt omwille van zijn vriendschap met de afgetreden minister van Binnenlandse Zaken, Robert Kalinak. Laatstgenoemde moest aftreden als minister omdat hij in verdenking werd gesteld van corruptie.  

Politieke onrust

Slovakije staat sinds eind februari in rep en roer door de moord op de 27-jarige onderzoeksjournalist Jan Kuciak en zijn vriendin. Kuciak zou op het punt gestaan hebben een artikel te publiceren over vermeende banden tussen Slovaakse politici en Italiaanse zakenlui, gelinkt aan de maffia. 

Sindsdien vonden al geregeld straatprotesten tegen de vermeende corruptie binnen de regering. Minister van Binnenlandse Zaken Kalinak en premier Fico moesten opstappen.  Fico werd vervangen door Pellegrini, die nu met zijn nieuw ministervoorstel de politieke rust in Slovakije terug moet brengen.

Meest gelezen