Video player inladen...

Snel en moeiteloos overstappen naar een andere bank? Toch nog niet zo eenvoudig als zou moeten

Sinds 1 februari kunt u met één formulier van de ene bank naar de andere overstappen, dankzij "bankswitching".  Maar in de praktijk loopt het nieuwe systeem nog niet altijd even vlot. Dat kon het Radio 2-programma "De inspecteur" vaststellen.

Van bank veranderen was tot voor kort een heel gedoe. De "bankswitching"-dienst of "bankoverstapdienst" moet daar verandering in brengen. In het nieuwe systeem regelt uw nieuwe bank alles via één formulier en één handtekening. Oude bankkaarten en zichtrekeningen worden vervangen door nieuwe en doorlopende overschrijvingen en domiciliëringen worden automatisch overgezet. Het hele proces zou maar 10 werkdagen in beslag nemen.

Maar lost de overstapdienst die belofte ook in? "De inspecteur" liet luisteraar Helena vorige maand de test doen. In eerste instantie liep alles goed, maar uiteindelijk moest ze toch zelf in actie schieten. "Een paar dagen voor de switch gebeurd moest zijn, kreeg ik telefoon van mijn oude bank omdat ik daar toch nog papieren moest tekenen om mijn rekening op te zeggen", vertelt ze. Bovendien moest Helena ook zelf haar domiciliëringen overzetten.

Verschillende luisteraars van het programma maakten melding van gelijkaardige problemen bij het overstappen.

(Lees verder onder de video.)

Hoe werkt bankswitching? Sven Pichal legt het uit

Video player inladen...

Febelfin: "Nog kinderziektes in het systeem"

Febelfin, de koepelorganisatie van de bankensector, erkent dat het systeem nog "kinderziektes" heeft. "We merken dat er zich hier en daar nog een aantal kleine problemen voordoen, maar daarvan kunnen we zeggen dat we die op termijn zeker en vast zullen kunnen oplossen", zegt woordvoerster Isabelle Marchand.

"De uitdagingen die we vandaag nog zien, hebben er in eerste instantie mee te maken dat bepaalde schuldeisers die met domicilieringen werken, nog niet zijn voorbereid op het nieuwe systeem. We doen er alles aan om dat zo snel mogelijk op te lossen."

Sommige schuldeisers zijn nog niet voorbereid op het nieuwe systeem. We doen er alles aan om dat zo snel mogelijk op te lossen.

Isabelle Marchand (Febelfin)

Voor spaarrekeningen, verzekeringen en leningen kunt u geen beroep doen op bankswitching. Dat moet u zelf regelen met uw oude bank. Gedetailleerde informatie over het systeem vindt u op bankswitching.be.

Beluister het item in "De inspecteur" op Radio 2:

Meest gelezen