Strengste abortuswet van de VS ondertekend in Mississippi

In de VS heeft de gouverneur van Mississippi, Phil Bryant zijn handtekening gezet onder de strengste abortuswet van de Verenigde Staten. De wet verbiedt een zwangerschapsonderbreking na vijftien weken, op enkele uitzonderingen na. Een federaal rechter heeft de wet meteen tijdelijk geblokkeerd. 

De strengste abortuswet van de Verenigde Staten werd ondertekend in de staat Mississippi door Republikein Phil Bryan. De nieuwe wet laat abortus na 15 weken niet meer toe, ook niet na zwangerschap door verkrachting of incest.

De enige uitzondering die wordt gemaakt is wanneer er een “foetale afwijking is vastgesteld die incompatibel is met het leven” of wanneer het leven van de moeder in gevaar is.

Mississippi verbood eerder abortussen vanaf 20 weken. 

“Mississippi veiligste plek voor ongeboren kind”

De Republikeinse gouverneur Phil Bryant is trots op deze nieuwe wet. Hij wil dat “Mississippi de veiligste plek in Amerika is voor een ongeboren kind".

Het Centrum voor Reproductieve Rechten heeft een rechtszaak aangespannen om de nieuwe wet te blokkeren. “Ze proberen de wet van 1973, waarin het Amerikaanse hooggerechtshof abortus legaliseerde, te ondermijnen”, klinkt het daar.

Een federale rechter is meteen tegemoetgekomen aan die vraag en heeft de wet tijdelijk geblokkeerd. 

Uitspraak van 1973

In de uitspraak van 1973 legaliseerde het Amerikaanse hooggerechtshof abortus en gaf vrouwen zelf het recht te beslissen totdat de foetus ook buiten de baarmoeder als levensvatbaar wordt beschouwd. In Amerika verschilt de interpretatie van die grens per staat. Vele conservatieve staten hanteren een grens van twintig weken, net als Mississippi voor de invoering deze nieuwe wet.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen