Videospeler inladen...

Sudan, de laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn, is dood: is de soort nu verloren?

Sudan, de laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn ter wereld, is gestorven. Sudan is 45 geworden. Er zijn nu enkel nog twee vrouwelijke exemplaren van de soort in leven, zijn dochter Najin en haar dochter Fatu. Wetenschappers willen de wijfjes nu bevruchten. Maar daar heeft niet iedereen goede hoop in. 

Sudan stierf gisteren op 45-jarige leeftijd in het natuurgebied Ol Pejeta in Kenia. Het dier werd behandeld voor aan ouderdom verbonden complicaties die leidden tot degeneratieve veranderingen in spieren en beenderen, in combinatie met uitgebreide huidwonden. Hij had ook een ernstige infectie aan zijn rechterachterpoot. 

Volgens het natuurpark ging de toestand van het dier de laatste 24 uur snel achteruit. Sudan kon niet meer opstaan en leed veel pijn. Een veearts besloot daarop de neushoorn uit zijn lijden te verlossen.

Laatste redmiddel

In de jaren zeventig ontsnapte Sudan aan uitsterven van zijn diersoort. Hij hield ze ook in leven door twee vrouwtjes te verwekken. Bovendien is maandag genetisch materiaal van Sudan genomen, in de hoop later via geavanceerde celtechnologie de noordelijke witte neushoorn te reproduceren.

Al heeft niet iedereen daar goede hoop in. Deze mannelijke neushoorn is de vader en grootvader van de twee vrouwelijke exemplaren die nog leven. "Deze dieren zijn te nauw verwant, er is sprake van inteelt", zegt professor biologie Hans Van Dyck van UCL. "Dat maakt de zaak heel moeilijk en risicovol."

Het genetisch materiaal van Sudan kan ook gekruist worden met materiaal van andere neushoorns. Maar ook daar is Van Dyck geen grote voorstander van. "Je kan de genen van het dier op die manier laten doorleven in een ander dier, maar zo herleid je een bedreigd beest tot een DNA-code. Een diersoort is veel meer dan het genetisch materiaal. Het is een levend wezen in een omgeving."

Het beste succesverhaal om dieren niet te laten uitsterven? "Voorkomen is beter dan genezen", zegt Van Dyck. "We moeten sneller ingrijpen. Wanneer we merken dat een diersoort kleiner wordt, moeten we bijvoorbeeld hun leefgebied gaan beschermen, en een gepast beleid voeren."

Bedreigd door stropers

Ruw geschat leven er in Afrika nog 20.000 zuidelijke witte neushoorns. Ook de zuidelijke witte neushoorn en de zwarte neushoorn zijn bedreigd, omdat stropers hen doden om hun hoorns te verkopen op illegale markten in delen van Azië. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen