Uitzonderlijke levering in centrum Brugge: torpedo en kanon uit WOI

Hachelijke onderneming vanmorgen vroeg in Brugge: een torpedo en kanon uit de Eerste Wereldoorlog zijn met een uitzonderlijk transport naar het Provinciaal Hof gebracht. Ze worden daar geïnstalleerd voor de tentoonstelling "De Slag om de Noordzee '14-'18", die op 21 april opent.

Torpedo

In Brugge, in het Provinciaal Hof, kwam eerst de unieke torpedo uit de Eerste Wereldoorlog aan. Het is de enige torpedo in Europa die nog intact is. Het was een hele onderneming om die in de tentoonstellingsruimte te krijgen. "De torpedo weegt tussen 700 en 800 kilogram. Er was veel mankracht nodig om het stuk op de goede plaats te krijgen", zegt Koen Bouvé, de architect van de tentoonstelling.

torpedo, Brugge, Provinciaal Hof

Kanon

Daarna kwam bij het Provinciaal Hof ook het kanon aan van de Duitse onderzeeër UB21, die onlangs op de bodem van de Noordzee werd teruggevonden, in de buurt van Oostende. "Ik denk dat het een unicum is dat we dit kanon in het Provinciaal Hof kunnen krijgen. Dit is een bijzondere plaats, want het was het hoofdkwartier van het Marinekorps Vlaanderen tijdens de Eerste Wereldoorlog."

Raid op Zeebrugge

Beide stukken zullen te zien zijn op de tentoonstelling "De Slag om de Noordzee '14-'18". Er zullen ook nog andere objecten te zien zijn van de raid op Zeebrugge, dat was een belangrijke aanval van de Engelsen op het einde van de oorlog, in april 1918. Het is om te herdenken dat die raid precies honderd jaar geleden is, dat de tentoonstelling wordt georganiseerd. Ze loopt vanaf 21 april in het Provinciaal Hof in Brugge.

Meest gelezen