Video player inladen ...

Komt positie van Vandeput in gevaar? "Ik wil mijn verantwoordelijkheid niet ontvluchten"

"Ik wil mijn verantwoordelijkheid niet ontvluchten." Dat antwoordt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) in "Terzake" op de vraag of zijn positie of die van iemand binnen het leger in het gedrang komt, nadat is gebleken dat de minister niet op de hoogte is gebracht van rapporten over de levensduur van de F-16's. Maar vooraleer conclusies te trekken wil Vandeput eerst het onderzoek afwachten.

Oppositiepartij SP.A bracht vandaag rapporten aan het licht van de Amerikaanse straaljagerbouwer Lockheed Martin waarin staat dat de Belgische F-16's langer zouden kunnen vliegen. Een belangrijk element voor de - erg dure - vervanging van de gevechtsvliegtuigen waarover de regering zich momenteel buigt.

Maar minister van Defensie Steven Vandeput was niet op de hoogte van dat rapport. Kennelijk is het rapport ergens binnen het leger blijven hangen, wat de verantwoordelijke minister danig in verlegenheid brengt. Heeft de minister niet het gevoel dat zijn positie in gevaar komt, of de positie van iemand bij het leger? Het is een vraag die aan de minister werd gesteld in "Terzake".

Het antwoord van Vandeput: "Het zou én én kunnen zijn, dat er twee mensen moeten vertrekken. Ik wil mijn verantwoordelijkheid niet onvluchten." Maar dan moet je de gegevens wel voorhanden hebben, voegt de minister daar aan toe.  "Vandaag hebben we de druppelsgewijze e-mails die de oppositie aan ons overhandigt. Vanuit het systeem komen daar antwoorden op die we nu onderzoeken."

De minister noemt het nu al "op zijn minst een inschattingsfout" van diegenen die het rapport niet hebben doorgegeven aan hem.  "Maar als hier actief is tussengekomen om informatie weg te houden, zowel ten opzichte van de echte legertop als van mijzelf, dan is dat meer dan een inschattingsfout. Dan kunnen er zware woorden vallen, zoals manipulatie. Maar ik moet daarvoor eerst absolute zekerheid hebben."

De woordvoerder van N-VA-voorzitter Bart De Wever laat intussen weten dat de positie van Steven Vandeput wat hen betreft niet ter discussie staat.