Videospeler inladen...

Waarom Wenen de beste stad ter wereld om in te leven is: 3 Vlamingen die er wonen, getuigen

Voor de negende keer op rij is Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk, door het consultancybedrijf Mercer uitgeroepen tot “beste stad ter wereld om in te leven”. Wenen krijgt die titel omdat de stad bijzonder goed scoort op criteria als huisvesting, transport, omgeving, en cultureel aanbod. Maar hoe is het om in de beste stad ter wereld te leven? Wij vroegen het aan 3 landgenoten die in Wenen wonen.

Lotte Lambin en Charlotte Van den Brande wonen 2 jaar in Wenen. Lotte met haar man en 6 maanden oude dochter, Charlotte met haar partner. Jasper Van Hoorick woont deeltijds in Wenen, waar hij onderzoek doet voor zijn doctoraat.

Veel groen

Waar ze alledrie als eerste naar verwijzen, is het vele groen in de stad. "Je hebt hier veel parken en paleistuinen, in alle formaten", zegt Jasper. "Als je behoefte hebt aan rust in het groen hoef je nooit ver te lopen." Charlotte treedt hem bij: "Hier wordt veel buiten geleefd, zeker in de zomer. Dan zie je hier overal in de straten terrassen verschijnen."

"Op haast elke hoek vind je ook een speeltuin", vult Lotte aan. "Voor een familie met kleine kinderen is dat heel handig. Als je echt in de natuur wil zijn, hoef je maar de metro te nemen. Die rijdt tot in de heuvels waar je kan wandelen tussen de wijngaarden."

Wenen heeft veel groen, zoals de tuin van het Schönbrunnpaleis

Alles te bereiken met metro, tram en bus

Het openbaar vervoer wordt door onze landgenoten unaniem geprezen. "Je bent hier nergens meer dan 300 meter verwijderd van een metrostation", zegt Jasper. "En als er toch geen metro is, is er altijd wel een bus- of tramhalte. Je hebt hier ook een heel goede verbinding met de luchthaven. Vanuit het centrum ben je er op een kwartier."

Lotte: "Als je een metro gemist hebt, is dat geen probleem, want de volgende komt er meteen aan. Je hoeft hier nooit langer dan 3 minuten te wachten. In het weekend rijdt de metro bovendien heel de nacht door."

Charlotte: "Het openbaar vervoer is hier ook goedkoop. Een abonnement kost omgerekend maar 1 euro per dag en voor dat geld geraak je werkelijk overal."

Met het openbaar vervoer geraak je in Wenen overal

Netheid en discipline

Lotte weet dat het stadsbestuur de prijs van het openbaar vervoer bewust laag houdt, in de hoop mensen uit hun wagen te lokken. En die aanpak lijkt te werken. Charlotte: "Er zijn hier minder auto’s op de baan, of dat gevoel heb je toch. Het is hier rustiger in de straten en er is ook meer discipline."

Jasper verduidelijkt: "Als voetganger voel ik me nooit onveilig. Er zijn veel verkeerslichten en iedereen wacht voor het stoplicht. Je hoort ook zelden een automobilist toeteren."

Dat er in Wenen discipline heerst, merk je ook aan de kraaknette trottoirs. "Het is het eerste wat familie of vrienden die op bezoek komen opmerken: het is hier zo proper", zegt Lotte. "Dat geldt niet alleen voor de straten maar ook voor de gebouwen. Heel wat gebouwen horen toe aan de stad en die doet heel veel moeite om ze te onderhouden. Logisch ook, want ze zijn het visitekaartje van de stad."

In Wenen liggen de straten er kraaknet bij

Prachtige architectuur en toch betaalbaar

"Wenen is een stad die veel te bieden heeft voor weinig geld. Dat maakt dat de levenskwaliteit hier zo hoog is", vertelt Charlotte. "Nog elke dag loop ik met verwondering naar de architectuur te kijken. Ik ben blij dat ik hier kan wonen."

Jasper: "Haast alles is hier goedkoper dan in België. Je vindt hier makkelijk een restaurant waar je kunt eten voor 10 euro."
Lotte: "Gezondheidszorg is zo goed als gratis. Als je naar de dokter gaat hoef je niets te betalen want de rekening wordt meteen naar de verzekeringsmaatschappij gestuurd."

Wenen heeft architectuur uit alle tijden

En de minder leuke kantjes?

Lotte moet lang nadenken als we haar vragen of de stad ook minder leuke kantjes heeft. "Alles is hier verspreid. Als je ergens naartoe wil, moet je je verplaatsing plannen. En als je ter plekke ook op restaurant wil gaan, reserveer je best. Want restaurants zijn vaak volledig bezet."  

Jasper kan geen slecht woord bedenken. "Ik ben geen stadsmens. Maar als er een stad is waar ik heel mijn leven zou kunnen wonen, dan is het Wenen. Alles is hier in harmonie."

Charlotte kan ook geen negatieve eigenschap opnoemen. "Als je nog nooit in Wenen geweest bent, moet je er dringend eens naartoe gaan. Het liefst in de zomer. En vlij je dan neer op een terrasje langs de Donau. Met een glas wijn. Je zal meteen weten waarom ik hier zo graag woon."

Lotte Lambin woont intussen 2 jaar in Wenen.  Op haar blog geeft ze tips over de stad

Meest gelezen