AP2011

De Weinstein Company is dan toch failliet, weliswaar strategisch failliet

Filmstudio The Weinstein Company heeft het faillissement aangevraagd. Het bedrijf ging ten onder aan de beschuldigingen van seksueel wangedrag aan het adres van gewezen topman Harvey Weinstein. Maar het is niet een faillissement zoals wij dat die hier kennen.

De studio was de laatste maanden op zoek naar een koper of investeerder. Een groep van investeerders was bereid 500 miljoen dollar neer te leggen voor delen van het bedrijf, maar de verkoop ketste begin deze maand af wegens "tegenvallende informatie" in de boekhouding. Nu heeft de Weinstein Company het faillissement aangekondigd via "Chapter 11" en dát is gericht op een reorganisatie.

Het bedrijf kan blijven functioneren en is tegelijkertijd beschermd tegen schuldeisers. "We hebben een plan om de waarde van onze middelen te maximaliseren, zoveel mogelijk jobs te behouden en gerechtigheid te zoeken voor mogelijke slachtoffers", zegt Bob Weinstein, broer van Harvey en zaakvoerder. "We hebben spijt dat we de schade die Harvey Weinstein heeft veroorzaakt niet kunnen terugdraaien. Vandaag is hopelijk een nieuw begin", klinkt het dan weer in een mededeling van de Weinstein Company zelf.

Járen van intimidatie

De broers Harvey en Bob Weinstein richtten The Weinstein Company op in 2005, nadat zij hun studio Miramax hadden verkocht aan Disney. De grootste successen van de studio waren "Django unchained", "The king's speech" en "Silver linings playbook". Het bedrijf produceerde ook televisieprogramma's als "Project runway" en "Marco Polo".

Harvey Weinstein wordt door tientallen vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik, variërend van intimidatie tot verkrachting. Hij werd uit het bedrijf gezet, maar de procureur-generaal van de staat New York spande een rechtszaak aan tegen de filmstudio. De bedrijfstop zou hebben nagelaten medewerkers te beschermen tegen de voormalig directeur.

Meest gelezen