Videospeler inladen...

Xi Jinping: "Alleen de communistische partij kan China redden"

Tijdens zijn slottoespraak voor het Volkscongres in Peking heeft president Xi Jinping een opvallend nationalistische toon aangeslagen. Hij waarschuwde iedereen die wil proberen om China te verdelen en pleitte voor de heerschappij van de communistische partij.   

"We zijn vastbesloten om de bloedige strijd met onze vijanden aan te gaan" zei Xi Jinping strijdlustig voor een publiek van bijna  3000 parlementsleden. En "We zullen nooit een centimeter van ons grote moederland prijsgeven. Wie probeert ons land uit elkaar te drijven is gedoemd om te falen. " 

Dat laatste was een waarschuwing voor Taiwan, het democratisch bestuurde eiland dat China beschouwt als een afvallige provincie. Taiwan zal "gestraft worden door de geschiedenis" voor zijn separatisme, zo klonk het onheilspellend.  Taiwan wordt tradtioneel gesteund door de Verenigde Staten.

Absolute gehoorzaamheid

De toespraak van Xi vormde het einde van de 16-dagen durende bijeenkomst van China's parlement. Dat herkoos Xi als president en verwijderde de beperking van twee ambtstermijnen. Een trouwe bondgenoot van Xi, de 69-jarige Wang Qishan werd benoemd tot vice-president. 

Xi beklemtoonde nog eens dat alleen "socialisme met Chinese karakteristieken" de oplossing is voor China en hij eiste van de 1,3 miljard Chinezen absolute gehoorzaamheid aan de communistische partij. Alleen zo kan China zijn glorieuze heropstanding realiseren, zei Xi nog. 

Geen handelsoorlog

Na de toespraak van Xi was er nog een afsluitende persconferentie die geleid werd door premier Li Keqiang.  Die beloofde dat China zijn markten volledig zal opengooien voor buitenlandse investeerders.  Hij zei ook dat China geen handelsoorlog wil met de Verenigde Staten. 

Premier Li Keqiang
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.
Videospeler inladen...

Meest gelezen