Video player inladen ...

Zo zorgt u ervoor dat buitenstaanders uw Facebook-gegevens niet kunnen gebruiken

Opmerkelijk detail in het verhaal van het dataschandaal bij Facebook: gebruikers hadden eigenlijk zelf perfect kunnen voorkomen dat er zo veel data kon worden gebruikt. Hoe? We leggen het stap voor stap uit.

Een academicus wist de gegevens van 87 miljoen Facebookgebruikers te bemachtigen, louter via een Facebook-appje. Die data werden vervolgens verkocht aan het analysebedrijf Cambridge Analytics. Dat is de korte samenvatting van het hele lek van Facebook. 

Het ironische daarin is dat Facebook in eerste instantie perfect werkte zoals het zegt dat het werkt: in ieders gebruikersinstellingen staat namelijk aangegeven welke gegevens externe partijen mogen gebruiken. Als gebruikers zich inschrijven op een app van zo'n externe partij geven ze die in één klap toegang tot die aangevinkte data.

Maar dat die data vervolgens werden doorverkocht, mag zowel Facebook als zijn gebruikers ernstige zorgen baren.

"Facebook dumpen dan maar?", horen we u zuchten. Dat is zeker een optie als u die privacytwijfels beu bent. Maar in de praktijk zijn heel wat mensen verknocht aan het online netwerkje dat ze hebben uitgebouwd. Voor hen is er een tussenoplossing: u kunt ook uw instellingen wat bijwerken. En dat doet u zo:

1. Log in op Facebook en klik vervolgens rechtsbovenaan op het pijltje. Een menuutje wordt geopend, waarin u kunt klikken op 'instellingen'.

2. Klik in het menu aan de linkerkant op 'Apps'.

3. Nu kunt u twee dingen doen. Ofwel kunt u alles ineens uitzetten: zo kan geen enkele externe app, website, plugin of spelletje nog gebruik maken van uw Facebookprofiel. Dat doet u door op het blokje 'Apps websites en games' te klikken. 

4. Dan kunt u op "uitschakelen" klikken om het hele Facebookplatform voor externen  uit te zetten.

5. Misschien vindt u dat te drastisch, omdat u sommige apps intensief gebruikt via uw Facebooklogin. Dan kunt u vanuit de vorige pagina op het blokje 'Apps die anderen gebruiken' klikken. Maar tegenwoordig heeft Facebook dat zelf uitgeschakeld, zo kon onze redactie vandaag vaststellen.