Videospeler inladen...

Advocaat prins Laurent: "Ik ben niet blij met de uitslag, maar ik ben niet verwonderd"

Laurent Arnauts is niet gelukkig met de beslissing van de Kamercommissie voor de koninklijke dotaties om de gedeeltelijke intrekking van de dotatie van prins Laurent goed te keuren, maar hij is niet verbaasd. Dat zegt de advocaat van de prins in "De afspraak".

Met 12 stemmen tegen 1 heeft de Kamercommissie die zich over de dotaties van de koninklijke familie buigt vandaag een gedeeltelijke intrekking van de dotatie van prins Laurent goedgekeurd. "Ik ben niet blij met die uitslag, maar ik kan niet zeggen dat ik verwonderd ben", zegt zijn advocaat Laurent Arnauts in "De afspraak" op Canvas.

Scheiding der machten

"Dit is een unicum dat indruist tegen de scheiding der machten. Het parlement oefent gezag uit over iemand die niet aan dat parlement onderhorig is. Het kan disciplinair optreden tegen de eigen functionarissen, maar tegen iemand die lid is van het koningshuis is dat ongebruikelijk."

De huidige wet op de koninklijke dotaties dateert van 2013. "Het probleem is dat die wet niet duidelijk genoeg is en tot willekeur kan leiden", zegt Arnauts. "We willen niet aan de wet ontsnappen", benadrukt hij tegelijk. "De prins mag niet alles doen."

Europees Hof voor de Rechten van de Mens

De voltallige Kamer moet het voorstel van de Kamercommissie nu goedkeuren. Volgens Arnauts is dat meer dan een formaliteit. "Mijn beroep houdt in dat ik nooit opgeef. De mogelijkheid bestaat een aantal mensen te overtuigen."

Trekt Arnauts naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens als dat niet lukt? "Dat is misschien niet de procedure. Volgens ons kunnen we geen oplossing voor de toekomst vinden net omdat de wet zo onduidelijk is."

Koning Boudewijn

"De prins vindt dat hij zijn hele leven heeft moeten leiden op basis van een oud concept van de monarchie", besluit Arnauts. "Hij krijgt een dotatie omdat hij op een bepaald moment te horen kreeg dat hij niet mag werken. Geld verdienen was not done als lid van de koninklijke familie in België. Koning Boudewijn lette daarop en dat was geen zachtaardige man."

Herbekijk hieronder het volledige interview met advocaat Laurent Arnauts.

Videospeler inladen...

Meest gelezen