Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse centrale bank verhoogt rente met kwart procentpunt

De Federal Reserve (Fed) heeft de rente in de Verenigde Staten met een kwart procentpunt verhoogd. De koepel van Amerikaanse centrale banken zette daarmee een volgende rentestap, na drie verhogingen vorig jaar. De financiële markten hielden over het algemeen al rekening met een verdere stijging.

Het belangrijkste rentetarief van de Federal Reserve is door de zesde verhoging sinds eind 2015 op een bandbreedte van 1,5 procent tot 1,75
procent. Tot die eerste verhoging, ruim twee jaar geleden, stond de rente zeven jaar op nul procent. Het besluit tot een renteverhoging werd unaniem genomen.

Het was voor het eerst dat Jerome Powell als Fed-preses de beleidsvergadering voorzat. Naar verwachting zal de rente dit jaar nog in twee stappen verder worden opgevoerd. Sterke economische groei zou Powell er ook toe kunnen bewegen dit jaar vier renteverhogingen door te voeren, maar dit lijkt vooralsnog niet aan de orde.

Volgens de beleidsmakers zijn de economische vooruitzichten wel verbeterd. De koepel van centrale banken gaat voor dit jaar uit van een economische groei van 2,7 procent. Dat was eerder nog 2,5 procent. Ook de werkloosheid zal volgens de bestuurders verder dalen dan eerder geraamd. Nu gaat de Fed uit van 3,8 procent in het laatste kwartaal van dit jaar, tegen een eerdere raming van 3,9 procent.

Meest gelezen